DeLimes West 8 juli 2011: Afsluiting Rijnlandweek

De Netwerkmiddag van deze maand viel samen met de laatste middag van de Rijnlandweek. Het was een mooie gelegenheid om de deelnemers van de week te ontmoeten. Ik moet zeggen dat het bij mij ook voelde zoals ik las in een van de tweets: een feestje, met inspirerende, boeiende, bevlogen mensen !

Allereerst kunnen we lang (dus veel mensen) bilateraal spreken. Het geeft me gelegenheid om te horen over Zorg 2.0, over Zuid Holland, over Arjan van Alphen aan de Rijn, over de Zwembaden club, over de Politie van Groningen, over Finext, te spreken over Open Innovatie 2.0, over het Rijnlandse, enz., enz., enz..

Tijdens de voorbereiding van een Extra DeLimes Zuid Netwerkmiddag (4 nov. op de High Tech Campus Eindhoven kunt u alvast noteren !) kwamen we te spreken met Prof. Aarnout Brombacher, Decaan van de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij gaat dan het idee achter de High Tech Campus op zijn plaats zetten, spreekt o.a. over Open Innovatie 2.0: productontwikkelaars ontwikkelen samen met hun externe colllega’s verblijvend tussen de toekomstige gebruikers van het product….

Het idee over Vakmanschap van Movaeres, wat mij zeer aanspreekt, kan ik delen met anderen. Zij onderscheiden er in 5 ingredienten: Eigenheid en Passie, Deskundigheid, Samenspel en Focus. Vraag is vervolgens hoe het zit met Verantwoordelijkheid nemen ? Zou dat een resultante kunnen zijn van Eigenheid en Passie ? KPN-directeur Hein Knaapen typeerde kortgeleden de nieuwe Arbeidsverhoudingen met de begrippen: Vakmanschap, Vrijheid en Verantwoordelijkheid, zowel om te presteren als om je te ontwikkelen…..

Ik kan laten doorkomen dat Rijnlands gaat over mensen én centen, om het maar eens even kort te zeggen, voor de gelijkwaardigheid van belangen i.p.v. voor de dominantie van een belang, bijvoorbeeld dat van de aandeelhouder (Angelsaksisch model) , of dat van de staat (Chinees model) of dat van de medewerker of dat van de klant. We vervangen niet de ene dominantie door de andere, relativeren het belang van de aandeelhouder, we zijn tegen het doorgeslagen aandeelhoudersbelang en alles wat daar gevolg van is …..

Een onderliggende ontwikkeling van het liberalisme lees ik in Plickert, kan ik delen: met de Crisis van de 30-er jaren heeft het oude (Laissez-faire) Liberalisme afgedaan. Dan ontstaat het nieuwe/neoliberalisme, waarin in een eerste fase  het ordoliberalisme domineert (in het Duitsland van na WO II in praktijk gebracht en geleid tot het toenmalige (en het huidige !) ‘Wirtschaftswunder’) en dat later verwordt tot Laissez-faire liberalisme en de Kredietcrisis van 2008 veroorzaakt….

Vervolgens vragen de deelnemers van de Rijnlandweek de ongeveer 45 aanwezigen hun vragen te formuleren, waar we daarna volgens de Open Space aanpak mee aan de slag gaan. Ik denk mee na over een concrete vraag van een van de aanwezigen: Hoe creeer je regelruimte bij een buschauffeur. Boeiend om ook de 3 deelnemers van de Rijnlandweek in onze subgroep enthousiast mee te zien gaan met de vraag. Het schijnt dat Helma Ton in de Rijnlandweek het beeld bracht van: ‘gaan zitten als een berg’, vol overtuiging gaan voor je opvatting: ik (de buschauffeur in dit geval) wil mijn functie terug ! De vrager krijgt naar zijn zeggen veel mee !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *