Egoisten economie

Dit boek bepleit verantwoord eigenaarschap als voorwaarde voor een solide kapitalisme en een weerbare samenleving. Het gaat over de kwetsbaarheid van het kapitalisme waarin aandeelhouders aandeelhandelaars bleken. En over burgers die in het stemhokje hetzelfde gedrag vertonen: teveel gericht op snel resultaat, met te weinig aandacht voor eigen verantwoordelijkheid en de lange termijn.

Hans Strikwerda schrijft over het boek:
Het marxisme als vorm van landsbestuur leidde tot perversiteit, idem een uit waarden en instituties losgeslagen neoklassieke economische theorie. Dit boek maakt duidelijk dat niet de economie het centrale organisatiebeginsel van een samenleving is, naastenliefde is dat.
Mooi:
– Marxisme en Neoklassiek (Laissez-faire zou ik zeggen) sluit weer erg aan op de discussie in de 30-er jaren, waar een Derde Weg ontstond, zoals Plickert ons leert;
Uit waarden en instituties losgeslagen sluit naadloos aan bij het model van Williamson, dat we leerden kennen in Nieuw Europees Organiseren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *