‘Co-creatie en slimmer (samen)werken’

Gistermiddag was het Event Sociale Innovatie Brainport, op de mooie (letterlijk koele) Strip in het hart van Brainport: de High Tech Campus Eindhoven. Heel veel inleidingen toonden aan dat er op een breed front van alles gebeurt en kan. Het begrip sociale innovatie werd wel heel erg breed ingevuld. Dat de context (Angelsaksisch of Rijnlands) er toe doet, sociale innovatie mede doet slagen of falen, kwam met name in de presentatie van Henk Volberda goed aan de orde.

Brainport man Peter Cox opende mooi (terecht) met een enthousiast YES vanwege de verkiezing van de Brainportregio tot de slimste van de wereld !

Nummer 2 in de rij van elf (11 !) die ik deze middag zag, was de Gedeputeerde Bert Pauli, die enthousiast is over de resultaten van Sociale innovatie en het dus op de Strategische agenda van de Provincie heeft staan. Merkwaardig genoeg refereert hij niet aan het mooie Brabant Brein programma van de Provincie Noord-Brabant, wat mij betreft nog steeds een mooi voorbeeld van hoe de provincie mensen in een cratief proces bij elkaar kan brengen.

Vervolgens kreeg Henk Volberda de vloer. Ik mocht hem eerder horen, bij het uitreiken van de Erasmus Innovatie Award 2010/2011. Het blijft goed en helder. De focus is bij innovatie in de praktijk nu erg op effficientieverbetering. Het toenemend Angelsaksisch worden van ons land (wat blijkt uit promotieonderzoek van Bezemer) speelt daarbij volgens Henk een rol. Ook wereldwijd doen we het qua innovatie onvoldoende. Kennisactiviteiten gaan naar de opkomende economieen. Hij stelt voor afscheid te nemen van het Traditionele Poldermodel en te gaan voor het Deltamodel Sociale Innovatie (Rijnlands model 2.0 zou ik zeggen). Hij etaleert een duidelijk en goed uitgewerkt concept van sociale innovatie, met 3 elementen: Dynamisch management, Flexibel organiseren en Slimmer werken. Daarnaast zijn onontbeerlijk voor resultaten van innovatie: Communicatie met Stakeholders en Co-creatie in Externe netwerken. Hij bepleit (logisch, in het verlengde van zijn concept van sociale innovatie) niet alleen aandacht voor R&D (Technische innovatie), maar ook voor vernieuwend leiderschap,  voor investeren in menselijk kapitaal, voor nieuwe organisatievormen en voor co-creatie.

3 studenten van de MER-opleiding van Fontys tonen de landschapskaart van sociale innovatie, google maps-achtig, waar bedrijven voorbeelden van sociale innovatie kunnen tonen en kunnen vinden.

Vervolgens krijgen we in 4 verschillende workshops ieder nog 3 inleidingen:
– Mijn nummer 5 van de middag gaat over het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, met de focus op duurzame inzetbaarheid, gebaseerd op het Workability-concept van de Finse professor J. Ilmarinen.
– Nummer 6 gaat over het VentureLab Twente, waar ik ook over hoorde bij het uitreiken van de Erasmus Innovatie Award 2010/2011.
– # 7 gaat over een recht-toe-recht-aan Lean-project bij Luxaflex van Hunter Douglas.
Ik krijg na mijn workshop erg de vraag wat nou sociale innovatie is, het gevoel dat we er (weer) erg veel onderschuiven.

Daarna gaan we centraal verder met een verhaal van Geert Duysters, die met veel mooie plaatjes o.a. pleit voor aandacht voor alliantievaardigheden, bijv. de vaardigheid om de ontwikkeling van de alliantie geregeld goed te evalueren.

Vervolgens bepleit Ton Wilthagen innovatie op de arbeidsmarkt, waarbij hij dan aan het begin van zijn verhaal de ruime definitie van sociale innovatie introduceert en zijn innovatie op de arbeidsmarkt er ook onder schuift. Grappig dat hij een paar keer verwijst naar de juist overleden ex-PSV-keeper Jan van Beveren, suggereert een prijs naar hem te vernoemen (waar ik zonder meer voor ben; Jan is tenslotte een jeugdheld van mij !).

Yvonne van den Berg vertelt uitgebreid over het traject van Philips op het vlak van Sociale Innovatie. Op zich een goed verhaal, maar hier komt met name bij mij naar boven: als sociale doeltreffendheid een ondergeschikte plaats heeft in de set van hoofddoelen van de ondernemening, dan blijft het uiteindelijk altijd lastig om echt iets te maken van sociale innovatie.

Tot slot introduceert Kees Kokke de ‘houtskool-schets’ van het Brainport Centrum voor Entrepreneurship en Innovatie: op allerlei manieren een ontmoetingsplek voor ondernemers en innoveren.

Al het materiaal gaat op hun site komen: http://www.socialeinnovatiebrainport.nl/

We zijn met 6 mensen van DeLimes Zuid de middag van 4 november aan het inrichten: we gaan dan ook op de HTC-E een zwieper geven aan de open innovatie op de HTC-E; misschien daarna ook op de Automotive Campus in Helmond en de Chemlot campus in Urmond. We gaan mensen het idee achter de HTC-E laten brengen, vervolgens bewoners de realiteit van de HTC-E, vervolgens de toekomst van het Open Innoveren / een HTC. Het proces daarna die middag zijn we nog aan het ontwerpen. Aanwezig zullen zijn mensen die geinteresseerd zijn in het Rijnlands denken en doen én geinteresseerden van de HTC, die we bijvoorbeeld via het Campus Network van Professionals gaan benaderen. U kunt de DeLimes Zuid Netwerkmiddag van 4 november al noteren !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *