“Bullsh!t management” & “Leadership for sustainable futures”

Bijgevoegd twee scans, die wellicht interessant zijn (excuses voor de matige kwaliteit van de scans):

Het eerste is een kopie uit het recent verschenen boek “Bullsh!t management” van Verveen (Academic Service, Den Haag, 2011): een testje en een woordenlijst met hypes en rages. Het is een boek tegen management en managementprincipes. Zijn stelling is dat bedrijven helemaal geen management nodig hebben en dat management juist leidt tot lagere productiviteit. Het boek nodigt uit om “de macht weer over te nemen van de systemen en vanuit de passie van het vak opnieuw invulling te geven aan de organisatie”. In consultancy en de verkoop van managementprincipes en -technieken wordt volgens Verveen in Nederland 35 miljard euro per jaar uitgegeven. Dat is bijna 10% van alle uitgaven aan dienstverlening in Nederland. Steeds worden er nieuwe hypes en rages iontwikkeld. Veel (alles?) is volgens Verveen bullshit.  Ook leuk is de BS Bingo, zie hiervoor: http://pjbrink.home.xs4all.nl/apekool/150/113.html

Het tweede pdf is een kopie uit “Leadership for sustainable futures” van G.C. Avery (Edward Elgar Publishing, Cheltenham, 2005). Avery is een professor Management in Sydney, Australië. Hij geeft een overzicht van kenmerken van RL en AA dat bekend voorkomt. Wel (zeker in uitgebreidere versie) mooi uitgewerkt. In het boek geeft hij voorbeelden van RL-bedrijven in Duitsland en Zwitserland. Hoofdstukken zijn ‘management and decision making’, ‘focus on people’en ‘systems and processes’, die hij beschrijft voor de RL-bedrijven. Ook gaat hij in op ‘family business’ (in Scandinavië, Zuid-Afrika en de VS). Deze zijn meer RL dan bedrijven gefinancierd met ‘publiek geld’. Het boek eindigt met een hoofdstuk ‘Towards a sustainable future’, waarbij hij de aandachtspunten uit zijn overzicht RL vs. AA invult. Heel kort gaat hij in op ‘making a start’ en ‘what else can be done?’. Dat vinden we blijkbaar moeilijk.. In “Nieuw Europees Organiseren” komen Jaap Peters en Jaap Jan Brouwer daar ook niet aan toe. Jaap Peters kondigde wel aan dat een volgend boek daarover zou gaan.

Met hartelijke groet,
Nol Hovens

De vijgen,
onder vingerbladeren
rijpen ze.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *