DeLimes Oost Netwerkmiddag 10 juni 2011: Verhalen

Eindelijk had Peter Orsel de gelegenheid om zijn prachtige verhaal over zijn Heveadorp rondom de (voormalige) Hevea-fabriek te delen met zo’n 20 mensen (vooral ook weer uit Oost NL !), terwijl we wandelden naar en in het dorp. Het lag er in het zonnetje ook nog eens op zijn mooist bij. Het was ook weer een mooie gelegenheid om te netwerken, om nader met elkaar kennis te maken (Peter Camp). Kortom in meerdere opzichten een aangename wandeling. Het laatste uur namen we de gelegenheid om de beleving van de middag door te vertalen, om te spreken over de kracht van verhalen voor organisaties. Fraai. Prima.

Peter heeft de eerste 23 jaar van zijn leven in Heveadorp gewoond, vertelt er dus vanuit zijn ervaring uitgebreid over, ook over de Hevea-fabriek, waar zijn vader werkte. Peter toont ons restanten uit de Romeinse tijd, staaltjes vakmanschap (rieten kappen op de huizen, de Duno brug waarin als toppunt van vakmanschap de N verkeerd om staat), de virtuele fabriek, overblijfselen (bijv. een stukje keuken vloer, naar men Peter verteld had) van fraaie panden, de wijk van de arbeiders- en de wijk van de managerswoningen, etc., etc.. Een mooie gemeenschap, die Hevea in 1916 optuigde voor zijn personeel. In de hoogtijdagen woonden er 450 mensen in het dorp, van de 1500 mensen die toen bij Hevea werkten. De fabriek is er niet meer (is eind 70-er jaren gesloopt), het dorp gelukkig nog wel. Het ligt er fraai heuvel(pr)achtig bij. We kregen ook bijzonder fraai uitzicht over de Rijn (we kunnen rechtstreeks naar Zwammerdam !), naar Arnhem (met bijv. het Gelredome) en Nijmegen (met bijv. de Universiteit).

Het laatste uur spreken we in 3 groepen door over de kracht van verhalen, over verschillende soorten verhalen, over verhalen vanwege het dorp en vanwege organisaties, over sociale media (medium voor en toegang tot verhalen). Peter gaat uitkomsten van subgroepen verwerken naar de site van DeLimes. Als ie dat voor elkaar heeft, krijgen we er een signaal van het Secretariaat van DeLimes (Carona) over ! Ik ben benieuwd. Dank aan Peter daarvoor reeds, maar ook voor deze mooie, bijzondere middag!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *