Versmelting van mens en techniek

Hans Acherhuis bespreekt in de Volkskrant van afgelopen zaterdag van zijn opvolger aan de TU Twente Peter-Paul Verbeek: De grens van de mens. Mens en techniek zetten we nog al eens tegenover elkaar, analyseren we heel veel los van elkaar. We kunnen beter de relatie tussen mens en techniek steeds als een koppeling, ja vaak zelfs als een versmelting of inlijving beschrijven. Het lukt Verbeek menselijke intentie en intentionaliteit van dingen aan elkaar te koppelen.

Ook hier is weer een relatie met Heidegger. Die stelt veel breder dat we subject en object, water en rivier, lichaam en geest, ratio en emoties niet los van elkaar moeten zien, dit in tegenstelling tot het klassieke wetenschappelijke denken, waarin we dingen splitsen, uit elkaar trekken, los maken van elkaar, reduceren, het beeld van de werkelijkheid als de werkelijkheid zien, het beeld van de pijp verslijten voor de pijp, de spreadsheet gegevens over de praktijk aan zien voor de praktijk …

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *