De erfenis van Ulbo de Sitter

de SitterHet nieuwste nummer van Management & Organisatie (M&O) gaat over het gedachtengoed van een van mijn inspirators Ulbo de Sitter, in mijn tijd hoogleraar aan de TU/e, druk doende met de ontwikkeling van de Moderne Sociotechniek (MST). M&O wijdt er een 8-tal artikelen aan. Terecht dat in het jaar dat we het precies 100 jaar geleden verschijnen van Principle of Scientific Management van Taylor herdenken, M&O aandacht besteedt aan zijn grote tegenhanger, want dat is ie, Ulbo de Sitter !  Waar immers Taylor gaat voor de scheiding tussen denken en doen en voor de splitsing van taken binnen denken en doen, gaat de Sitter precies voor de omgekeerde bewegingen !

De Sitter zijn vertrekpunt is: Kwaliteit van de Arbeid, Kwaliteit van de Organisatie en Kwaliteit van de Arbeidsverhoudingen. Zijn Kernbegrippen in zijn MST zijn: Productiestructuur, Besturingsstructuur en Informatiestructuur.

Artikel 1 gaat over hoe de Sitter het begrip Kwaliteit van de Arbeid fundamenteel verder gebracht heeft, door het te koppelen aan regelruimte.
Artikel 2 geeft aan hoe eventueel aan de 3 K’s Kwaliteit van de Maatschappelijke Bijdrage kan worden toegevoegd.  
Artikel 3 gaat over P, B en I, betoogt dat ze de juiste insteek zijn bij ICT vraagstukken.
Artikel 4 betoogt de actualiteit van de MST naar de toekomst toe.
Artikel 5, 6 en7 gaan over het structuurveranderingsproces, over hoe macht en cultuur daarbij een rol spelen, om het in mijn termen te zeggen.
Artikel 8 zet de MST neer als de theoretische basis van Lean.

Het geheel sluit af met de bespreking van het boek: Het nieuwe organiseren: alternatieven voor de bureaucratie.

Alleen het laatste artikel 8 verrast me en hoop ik heel sterk voor de praktijk van Lean; zo leidt Lean tot goede resultaten voor alle ‘stakeholders !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *