Ronde tafel bijeenkomst Organisatie 3.0

Was een mooie middag bij WDM in Nieuwegein ! De bijeenkomst staat onder leiding van Edwin de Bree en Peter Hartkamp, ook van de Sudbury scholen, waar kinderen van een van de twee aandeelhouders van WDM op zitten. Sudbury scholen gaan voor onderwijs op basis van zelforganisatie (met DeLimes waren we er op 11 maart j.l.). Toen de aandeelhouders hulp zochten bij de inrichting en invoering van zelforganisatie bij WDM, vonden en kregen zij die hulp van de mannen van de school van de kinderen van een van hen dus! Meer details in mijn korte verslag hieronder.

WDM staat voor 3 activiteiten: de verhuur van bedrijfswagens, carroserie onderhoud en herstel (we zitten de gehele bijeenkomst (prima) in dit onderdeel van WDM) en spuitwerk. WDM is na het faillissement (met 12 mensen) in Februari van dit jaar (met 6 mensen) opnieuw begonnen, met 2 nieuwe aandeelhouders, w.o. Jaap Bijl, die al aandeelhouder is van ACM ook in Nieuwegein, een bedrijf vergelijkbaar met WDM, maar dan gericht op de verhuur van personenauto’s.

Edwin en Peter staan de 6 mannen en de 2 aandeelhouders intensief bij. Zij begonnen toentertijd de 6 man 2 dingen te vragen: wat wil je achter laten in de het oude bedrijf, wat wil je er uit meenemen. Ze komen met elkaar uit op 7 principes, sommige gekoppeld aan waarden (bijv. integriteit), andere gekoppeld aan de richting van het bedrijf (bijv. WDM verhuurt bedrijfswagens, etc., etc..). ‘Feedback-lussen’ (‘kpi’s’) zijn gedefineerd, informatie is geheel transparant (tot en met de salarissen van ieder).

Kern van de zaak is nu volgens Edwin en Peter: de macht is expliciet volledig gedecentraliseerd (de verantwoordelijkheid ligt echt laag in de organisatie) en er is een (basis)structuur (een aantal regelingen waardoor, een kader waarbinnen betrokkenen in vertrouwen kunnen functioneren). De teams gekoppeld aan de activiteiten van het bedrijf hebben verantwoordlijkheden en bevoegdheden, maar centraal staat de Vergadering van de mewederkers, waar hoofdzaken besproken en beslist worden.

Ze zijn geinspireerd door Semco, van Ricardo Semmler. Edwin, Peter en Jaap illustreren voortdurend met voorbeelden hoe naar hun idee hun ‘3.0-context’ ‘3.0-gedrag’ van de mensen met zich mee brengt !

Vervolgens gaan de ca. 20 aanwezigen in 4 subgroepen aan de slag met wat daarbinnen leeft. In de plenaire afronding komen mooie dingen naar boven:
– zelforganisatie begint bij jezelf;
– waar je ook bent, je hebt steeds 3 mogelijkheden: ‘leave it, love it or change it’;
– wezenlijk is ook of je ruimte gegund wordt, de ‘gun’-factor;
– succes creeert ruimte;
– wat is ‘succes’, wezenlijk is vanuit vertrouwen verwachtingen/ambities af te stemmen.

Voor mij is een hoofdconclusie: organisatie 3.0 = zelforganisatie, wat mij betreft een conclusie die ook mooi is door zijn eenvoud. Al met al een mooie, leerzame bijeenkomst/middag.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *