Francis Fukuyama & Alexis de Tocqueville

Het denken van deze beide heren staat centraal in twee m.i. interessante artikelen in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. ‘VS lijken op Frankrijk voor 1789’ is een interview met Francis Fukuyama naar aanleiding van zijn nieuwe boek: De oorsprong van de politiekAlexis Tocqueville: topcommentator is een enthousiaste bespreking door Martin Sommer van de Nederlandse vertaling van een oud boek van Alexis de Tocqueville: Over de democratie in Amerika.

Fukuyama was de held van neo-conservatief Amerika, maar hij keerde zich ervan af; “De weigering om toe te geven dat je ook maar één fout hebt gemaakt, vind ik verkeerd”. Zijn boek is het eerste deel van een tweeluik en gaat over de periode van de prehistorie tot de Verlichting. Hij schetst erin het ontstaan van de politieke orde als een lang en vaak bloedig verhaal. De instituties van de staat moeten van onderaf groeien. Fukuyama: Verdedig de westerse waarden is het interview in Trouw van 12 mei.

Nog interessanter is de ongekend enthousiaste bespreking van Alexis de Tocqueville: Over de democratie in Amerika; sla het boek open en u bent meteen verkocht. Amerika is de ruit waardoor Alexis ons in staat stelt bij onszelf naar binnen te kijken. Hij was de eerste die de opmars naar gelijkheid in de moderne geschiedenis onderkende. Martin Sommer schrijft: Eigenlijk hebben alle grote politieke denkers van de 19-de tot begin 20-ste eeuw hetzelfde grondthema: dat van de overgang van de hierarchische naar de egalitaire samenleving. Al heet het steeds anders, van mechanische naar organische solidariteit, van Gemeinschaft naar Gesellschaft en bij Tocqueville van aristocratie naar democratie. Ik zou er aan toe willen voegen: onze tijd is de overgangsfase van verticalisering naar horizontalisering, van de hierarchische naar de netwerk organisatie, van het Anglo-Amerikaanse naar het Rijnlandse denken en doen…..

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *