13 mei 2011: DeLimes Noord Netwerkmiddag bij gemeente De Marne

Was was ie goed, de DeLimes Noord Netwerkmiddag van 13 mei 2011 ! Weer een bewijs dat het niet gaat om de kwantiteit (17 mensen) maar om de kwaliteit van de mensen. Er is een vertegenwoordiger van een organisatie (Herwil van Gelder, wethouder van de gemeente De Marne) die echt wat wil, echt open staat voor suggesties. Er is een varieteit van interessante en geinteresseerde mensen die graag met hem mee willen denken. We vinden een werkvorm (organisatie-opstellling) die aanslaat bij alle aanwezigen. We zijn en werken op de gebruikelijke, plezierige, sfeerrijke locatie van DeLimes Noord (Cafe Eisseshof, het Dorpshuis in het Groningse Niehove). Meer details in het korte verslag hieronder.

Fred Hendriks, de enthousiaste coordinator van DeLimes Noord opent en we maken in dat kader ook een rondje, meteen een goed begin; ik vind het ook altijd leuk om meteen een indruk te krijgen van wie er allemaal zijn, je werkt zo ook aan een basis voor samenwerken en netwerken. 

Vervolgens toont wethouder Herwil van Gelder een filmpje over zweefvliegen, een krachtige metafoor voor een deel van zijn zienswijze. Het motorvliegtuig staat tegenover het zweefvliegtuig: het eerste staat voor een voertuig dat zijn eigen koers gaat ongeacht zijn omgeving (de verzorgingsstaat), het zeefvliegtuig zoekt de thermiek op en maakt daar gebruik van (de participatiemaatschappij). Het opereert op de rand van stabiel en instabiel, op de grens van orde en chaos, zeggen we dan bij DeLimes, in het Rijnlandse ! Het andere deel van de zienswijze van Herwil is gekoppeld aan de twee(de)ling: ‘mutualiteit’ en ‘reciprociteit’ van Dorien Pessers, zie eerder op dit Weblog. Het gaat over de moraal van de markt, van de korte termijn, van de contracten versus de moraal van de duurzame verbindingen, van de liefde en dat soort dingen. Herwil wil vooral het laatste met ons verkennen.

De Marne heeft zo’n 10.000 inwoners verdeeld over zo’n 23 dorpskernen in Noord West Groningen. O.a. met behulp van het CMO (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling) is een 3-traps raket gevolgd: 1. feiten zijn verzameld, 2. denkwerk is gedaan, 3. doen met de bewoners is de finale fase ! Kernpunten blijken er te zijn:
– We accepteren de krimp. Vraag is hoe leefbaarheid op peil blijft.   
– Uitgangspunt 1: kwaliteit gaat boven nabijheid !
– Uitgangspunt 2: sociale samenhang en inzet bewoners versterken.
Uitdaging blijkt om de ambtelijke organisatie (zo’n 100 FTE’s) te laten aanhaken.

De werkvorm waarmee Margreet van der Kooij ons allemaal spontaan aan de gang helpt is die van de organisatieopstelling, waar sommigen van ons door Jan Tops kennis mee maakten op de DeLimes West Netwerkmiddag van April 2008. Uitgangspunt is de vraag c.q het verlangen van iemand, in dit geval Herwil. Hij zet in de vorm van ‘representanten’ belangen (zijn verlangen, mutualiteit, reciprociteit, krimp, geslaagde omgang met de krimp) en belangenhebbenden (dorpsbelangen, overige burgers, de ambtelijke organisatie, gemeenteraad, college van B&W, Herwil zelf, woningbouwcorporatie, zorgverleners, ondernemers) in de zaal. Vervolgens gebeurt er van alles in en tussen die representanten! We (Herwil voorop) nemen er (onder leiding van Margreeth) rustig kennis van. Mooi wat er dan allemaal gebeurt. Herwil bevalt het, het geeft hem veel stof om over na te denken. Hij spreekt bij de afronding over een plezierige en een verrassende manier om door geinspireerd te worden.

Ik vond het werkelijk mooi, fraai om ‘een systeem, in beweging’ te zien, in de zaal te hebben. Dank aan Fred, Herwil, alle aanwezigen én speciaal Margreeth !

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Prima verslag, waar ik mijn beleving goed in herken. De opstelling had zeker kenmerken van de werkelijkheid. Dat gaf mij inzicht. Bijzonder vond ik het ervaren van een systeem in beweging.
  Verslag is leuk als herinnering aan een bijzondere middag. Dank ook aan de steller van dit verslag!

 2. Sjaak Evers schreef:

  Beste Wim,

  Dank voor je mooie reactie ! Het was leuk ook je te ontmoeten, getriggerd door de tip van Dries van Gemert.

  Sjaak Evers,
  Steller van het verslag.

 3. Onverwacht; misschien was ik er wel niet helemaal op mijn plek. Maar juist daardoor onverwacht leerzaam..
  Inzichten gekregen: Rijnlands model, zweefvliegen, maar vooral in de kwetsbaarheid van niet alleen de representanten (in de rol die ze vervulden) maar juist in die van de deelnemers! Bedankt! Bianca

 4. Jet Sebus schreef:

  Dank je wel Sjaak,voor dit mooie verslag! En dank aan alle aanwezigen voor de leuke en leerzame middag. Bijzonder dat Margreeth dit zo oppakte en heel fijn dat ze dat heeft gedaan. Zou wel wat meer ervaring willen opdoen met organisatieopstellingen, vind het een heel krachtige methode. Nogmaals veel dank van Jet.

 5. Johan Koop schreef:

  Mooie middag. Nieuwe ontmoetigen maar met een gemeenschapplijke overeenkomsten in visie op samenleving en organiseren. Heel mooi vond ik de metafoor van het zweefvliegen. Treffend en krachtig. En ook de kennismaking met de werking van organisatie opstellingen. Dank aan allen. Johan

 6. Ha beste mensen, en vooral Sjaak. ’t Was een heerlijke middag. Wat fijn om zo met elkaar onze collectieve wijsheid te benutten. Ik vond het een hele eer om het vertrouwen te krijgen de opstelling te begeleiden. En wat een boeiend geheel. Volgens mij niet alleen voor Herwil stof om over na te denken, maar voor iedereen die de dynamiek in deze casus zag, meemaakte en voelde. Sjaak, een prachtig verslag dat ons weer verder helpt. Dan, Margreeth

 7. Fred Hendriks schreef:

  Ik denk dat ik nog maar even doorga met het organiseren van dit soort bijeenkomsten. 😉
  Sjaak, Margreeth, andere aanwezigen: mijn dank en tot de volgende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *