Geluksmachine en meritocratie, het liberalisme

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag staan o.a. 2 artikelen allebei over de Geluksmachine en de meritocratische samenleving, een metafoor van Mark Rutte resp. een ideaal van de VVD. 

Martin Sommer doet in artikelen in de Volkskrant verslag van zijn onderzoek naar nut en noodzaak van het verhaal van de Geluksmachine. Dit keer gaat het over het Passend Onderwijs, de vlag waaronder het kabinet 300 miljoen bezuiniging probeert te realiseren in het onderwijs. Sommer komt uit op wat er zijns inziens achter ligt: de logica van de meritocratie (wat Sommer definieert als): naarmate je hoger geschoold bent, heb je meer kansen in deze maatschappij. In het verlengde daarvan ligt: Laag IQ, ‘dus’ een zorgprobleem.

Frank Kalshoven z’n column deze week gaat over Het aan- en uitzetten van de geluksmachine, heeft het terecht over de partijpolitieke filosofie van waaruit je handelt, bijv. de egalitaire van de SP en meritocratische van de VVD. Tegelijk ook over taken van de overheid, bijv. collectieve goederen produceren (defensie, rechtspraak) en ingrijpen om marktmacht te voorkomen.

Het laatste blijkt een hoofdthema bij het onstaan van het neoliberalisme in de 30-er jaren, zoals ik leer in het boek Wandlungen des Neoliberalismus, van Philips Plickert, dat ik samen met Rob Lommerse en Piet Moerman aan het lezen ben, om 23 juni met de Rijnland Weblog Groep te bespreken….

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *