Buitenhof en Ajax

Afgelopen zondag heb ik met mijn zoon Bart eerst live in de studio in Amsterdam Buitenhof gevolgd (we waren niet veel in beeld, alleen helemaal aan het einde). Vervolgens zijn we met de Ajax supportersclub de Bekerfinale in de Rotterdamse Kuip gaan bekijken (hier trok in het beeldverslag ook de inhoud terecht alle aandacht). Het was een prachtige dag: een (heel) jonge CDA-er legde een fraai verband tussen vrijheid en gemeenschapszin, er is hoop voor Ajax a.s. zondag, het is overigens eerst en vooral geweldig om een dag zo met je zoon op stap te zijn ! Er is enorm veel te schrijven over wat je op zo’n dag allemaal mee maakt. Ik pik er een paar dingen uit.

Buitenhof is allereerst een boeiend interview door Peter van Ingen (aardig, gastvrij en goed is ie) met Ben Verwaaijen, tegenwoordig CEO van Alcatel-Lucent. Peter leidt het gesprek prima, houdt zijn vragen goed op tafel. Ben geeft aan dat ie bedrijfsvraagstukken in Libie niet in zijn hoofdkantoor maar vooral met zijn mensen daar aanpakt. Hij levert met Alcatel-Lucent Neelie Kroes ideeen over hoe op het vlak van digitale media business ontwikkeling in Europa te bevorderen. Hij faciliteert in de VVD-top het gesprek over het grondidee van de partij en over hoe de beweegredenen van de individuen in de VVD-top zich verhouden tot dat grondidee. Hij heeft het over ondernemerschap en over het verband met de wereld om ons heen, over vertrouwen en enthousiasme/optimisme, over onderwijs en passie/positieve energie, over defensief en offensief met China omgaan. In een haat-liefde verhouding met Europa doorgaan kan niet. Hij mist dat Europa één stem heeft, vooral dat we het niet hebben over het idee van/achter Europa !    

Het tweede deel gaat over het nieuwe boek van Bas Heijne: Moeten we van elkaar houden, over identiteit en gemeenschapszin. Aan tafel zijn behalve Bas ook de jonge PvdA-er Adriaan van Veldhuizen en de jonge CDA-er Paul Schenderling. Bas pleit voor een morele betrokkenheid van bestuurders bij het wel en wee van de de burgers. Gemeenschapszin gaat over: wat hebben we met elkaar te maken. De mooiste definitie van vrijheid komt wat mij betreft van de CDA-er: vrijheid is je inzetten voor iets wat groter is dan jijzelf, waarmee hij m.i. vrijheid fraai als verbonden met gemeenschapszin definieert! Hier laat Peter van Ingen het gesprek meer lopen, waardoor het veel aanraakt, breed gaat. Een van de uitspraken die in dit gesprek bijvoorbeeld dus geen verdere uitwerking krijgt: neoliberalisme en cultuurrelativisme zijn 2 kanten van een medaille…..

We worden positief verrast door Ajax, door de 2-0 voorsprong die ze nemen. Jammer dat het voor de rust al weer 2-1 wordt. Ajax heeft kansen zondag ! We (mijn zoon en ik) werden negatief verrast door de voortdurende spreekkoren over Joden, bijv.: wie niet springt, die is geen jood, de joden zijn de baas van Rotterdam, Aboutaleb de joden komen eraan ! Iemand die begrijpt waar dit op slaat ? We weten dat het Ajax bestuur hier terecht niet van houdt, stellen vast dat hun acties kennelijk averechts werken. We komen op dingen als: met 100 supporters (uit vak 410, met Johan Cruijff samen) een aantal nieuwe teksten maken of spreekkoren juist aanmoedigen (er paradoxaal mee omgaan). Mogelijk biedt het perspectief van Bas Heijne aanknopingspunten: het heeft te maken met identiteit !

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bart schreef:

    Ha pa,

    Mooie blog over de mooie dag die we samen beleefd hebben!
    Je had toch goed gehoord wat ze zongen (je bent er geen als je niet springt…). Zondag winnen we.

    Gr Brt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *