Brabant Brein

5 steden in Brabant (Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond, samen Brabantstad) doen samen hun best om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. In dat verband is er de denktank Brabant Brein, Hersenen met een Hart, die zoveel mogelijk mensen mee het motto laat invullen waarmee Brabantstad Culturele Hoofdstad wil worden: de Kunst van het Samenleven.

Er zijn daartoe 11 sectoren en daarbinnen 11 disciplines. Het idee is dat 11 discipline teams van ieder 11 mensen ideeen aanleveren, die dan weer samen komen in 11 sector teams, die uiteindelijk ideeen aanleveren aan de Commissaris der Koningin, dat 11 x 11 x 11 (=1331) mensen deelnemen aan de Creatieve Piramide. Ik deed mee in de sector Alfawetenschappen en daarbinnen aan de discipline Sociale Innovatie. Rob Lommerse was er ook (Koen Krikke deed eerder mee in een discipline in een andere sector). Het was een avond met veel plezier en enthousiasme. Al het gegenereerde materiaal komt op de site van Brabant Brain. Hier volgt mijn kort verslag.

De(ze 8-ste) avond bestaat uit 3 rondes: we beginnen in een homogene groep van vakgenoten, ronde 2 worden groepen gemixed en in ronde 3 komen de vakgenoten weer bij elkaar en tot hun finale voorstellen, geinspireerd door ronde 2, de interactie met mensen vanuit andere disciplines. In ronde 1 spreken we over de maatschappelijke relevantie van het vak, over de successen van het vak en over de oorzaken daarvan. We komen (aan het einde voorkeursstickertjes plakkend) uit op 3 successen: 1) de-Brink.net, een lerende community over sociale innovatie in Tilburg, met hun ‘social innovation pioneers event’ 2) ‘Goej eete’, gekoppeld aan Transition Town Tilburg, 3) zelfroostering door verpleegkundigen in een ziekenhuis.

In ronde 2 pakt ieder een aspect van Brabant van de toekomst: in mijn gemixte groep hebben we het over de stad van de toekomst. Andere disciplines in mijn nu gemixte groep blijken: Mantelzorgers gericht op allochtone vrouwen, TU/e – Innovation Sciences studenten, Molukkers, Mensen werkzaam in de Muziek en Gemeenteambtenaren, een mooie mix. We komen (weer stickertjes plakkend) uit op 3 aspecten: 1) ontmoetingsplekken creeeren, 2) arbeidsparticipatie bevorderen , 3) lokale energievoorziening op basis van zelfvoorziening.

Een en ander leidt tot de finale voorstellen van onze groep vakgenoten t.a.v. de Kunst van het samenleven: 1) Brabant experimenteert met nieuwe vormen van van alles, de provincie als laboratorium van de maatschappij van de toekomst, 2) innovatieve woon- & werkvormen, 3) lokale democratie maximaliseren. Uiteindelijk horen we plenair ook de 3 voorstellen van de andere discipline teams. Dan komen dingen op tafel als: met de muziek naar de mensen toe, empowerment van de clienten van de allochtone Brabanders in de mantelzorg, energie communities, ont-moetingsplekken, bijv. theehuizen, etc., etc..

De cultuurpiramide blijkt een mooie manier om een ‘zwieper’ te geven aan de Kunst van het samenleven, een mooi motto om Cultuur in te vullen. Kortom alle reden om deze aanpak door te zetten  en te herhalen/vervolgen nadat finale voorstellen van deze keer ingeleverd zijn. Een mooie nieuwe manier (‘Wereld Kafee’ – achtig, speciaal voor Madeleine: in het Nederlands) om invulling te geven aan Lokale democratie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *