DeLimes Netwerkmiddag 11 maart in Amersfoort

Jullie hadden ‘m uiteraard in je agenda, de DeLimes-netwerkbijeenkomst van 11 maart, alleen nog niet de plaats van handeling. Het wordt Amersfoort, op de Sudbury school De Kampanje, Barchman Wuytierslaan 43, locatie Bokkeduinen. En wel hierom.

In ons land wemelt het van de initiatieven op het gebied van onderwijsvernieuwing. Het lijkt er echter op dat die vernieuwingsdrang voortdurend teniet wordt gedaan door acties vanuit de politiek en de ambtenarij, die zich daarbij vreemd genoeg van hetzelfde woord onderwijsvernieuwing bedienen. Het heeft veel aspecten in zich van de veel bredere strijd tussen de 20e eeuwse opvatting dat innovatie vooral centraal moet worden aangestuurd en de 21e eeuwse visie dat vernieuwing vooral decentraal ontstaat en gekenmerkt wordt door pluriformiteit. Mintzberg zei het al: de realiteit is er eerder dan de strategie.

In het geval van het Sudbury concept, waar we het hier over hebben, gaat het zelfs om een beproefd concept – niet eens om een experiment in de fundamentele zin van het woord. Een van onze gastheren vrijdag Edwin de Bree meldt ons: Sudbury is een beproefd, wereldwijd toegepast concept voor leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs leeftijd. Een uitgekiende, heldere structuur zorgt voor een veilige en uitdagende omgeving waar kinderen kunnen leren vanuit eigen motivatie. In 1968 werd in de Verenigde Staten de Sudbury Valley School opgericht waar kinderen volledige intellectuele vrijheid genieten. Geen lesroosters, overhoringen, rapporten, klassen en diploma’s. Inmiddels zijn er wereldwijd vele scholen die op deze wijze werken. Het doel: ontwikkeling van talenten en passies en de ontwikkeling van verantwoordelijke, creatieve, adaptieve en innovatieve mensen.

Maar ook deze scholen (naast die in Amersfoort is er ook een in Beverwijk; de Koers) zijn slachtoffer van regeringsbeleid. Echt ondersteunen doet de overheid het namelijk niet. Daarom wil men het netwerk van DeLimes vrijdag graag de volgende vraag voorleggen: Wat moet er gebeuren om Sudbury onderwijs een geaccepteerd en toegankelijk onderdeel van een pluriform onderwijsaanbod in Nederland te maken? Elk idee, elke vorm van meedenken is welkom.

De bijeenkomst is van 14.00 tot 17.00 uur. Ontvangst vanaf 13.30 aan Barchman Wuytierslaan 43 te Amersfoort. Na afloop nog volop de gelegenheid tot netwerken onder het genoeg van vloeibare lekkernij. Deelname kost zoals gewoonlijk een emailtje: [email protected].

Voor wie verder wil lezen: Sudbury Nederland: www.sudbury.nl, Sudbury scholen in Nederland: www.dekampanje.org, www.dekoers.org.

Tot vrijdag!

Harold

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *