2-de deLimes Pecha Kucha Night 2011 02 25

Was weer een mooie middag, een bijzondere belevenis voor zo’n kleine 30 mensen deze keer (incl. filmer Jeroen, de kleine Heringa en de dames Peters): 12 Pecha Kucha’s en een bijzonder fraai intermezzo. Hieronder volgt weer een korte impressie/overzicht. Meer informatie, presentaties en video’s komen te zijner tijd weer op de site van deLimes.

Jaap Peters opent de middag, introduceert:
– Doenken (denken en doen niet voor of na maar door elkaar) en de Doenkshop;
– de ‘hidden mickey’ van de organisatieverandering van deLimes (teams die ieder met een gids op stap gaan, keukentafelsessies hebben, regelmatig met z’n allen bij elkaar komen en uiteindelijk na een jaar een meesterproef afleggen).
Ze zijn het kader waarin de Pecha Kucha’s een plaatsje moeten hebben c.q. kunnen krijgen.

De aanwezigen mogen gedurende de middag op aanwijzen van Harold Janssen aangeven of een Pecha Kucha
– zonder meer prima past in een en ander (3),
na enige aanpassing daarin past (2),
– daar niet in past (1).
Harold en Ron van Gils gaan de Pecha Kucha’s beheren in de zgn. Doenkshop op de website van deLimes

01. Lijfelijk organiseren, door Hester Heringa:

Je kunt ook denken met je lijf. Er is ook veel kennis in je lijf. Het lijf is een mooie metafoor voor organisaties, inspiratie voor het hoe of wat in en met organisaties. Net zoals bij obesitas kun je hetzij meer bewegen, hetzij minder eten. Eerste vraag is echter of je te dik bent. Ook afvallen is geen liniair proces. Vraag is ook wat je wil worden/zijn.  Er is veel overeenkomst tussen de persoonlijke worsteling van mensen met hun gewicht en de worsteling van organisaties met hun ‘gewicht’. In beide gevallen mislukt zo’n 70% ! Corporate anorexia is ook een poging om iets te zeggen over organisaties op basis van leed van individuele mensen. Pecha Kucha krijgt van de aanwezigen 2-en en 3-en !  

02. Gronden in de chaos, door Helma Ton

Helma brengt in haar voorstel een combinatie van: 1) kennis over Chaos en Complexiteit overbrengen (cognitief), 2) oefenen met Mindfullness (actief). Rijnlands organisaties ontwikkelen behoeft ook persoonlijk ontwikkelen. De mooie, grauwe gans staat tegelijk voor: 1) gronden, in verbinding zijn met jezelf, 2) attent zijn op de omgeving, oog voor de context. Ze wenst organisaties meer ganzen ! De Pecha Kucha krijgt 2-en en 1-en; volgens veel aanwezigen teveel verkoopgericht en niet zo duidelijk toch.

03. Identitystorm, door Ron van Gils

Ron brengt hoe hij er persoonlijk (na eerst een ‘disconnect’ met en daarna in samenspraak met een management team) toe kwam en hoe hij het ziet werken: heldere identity gaat mensen aantrekken, geeft authentieke communicatie. Pecha Kucha krijgt 3-en en 2-en.

04. Versimpelen, door Jan Peter Bogers

Hij pleit voor:
– de guerilla manier van veranderen, 
– ‘gezeur achteraf’ (berouw tonen) in plaats van ‘gezeur vooraf’ (toestemming vooraf),
– ‘work around the system’, gewoon je eigen zaak/spel beginnen.
Jan Peter staat wat mij betreft voor ons mooi Rijnlands (zichzelf, authentiek, relaxed) te wezen.
Zijn Pecha Kucha krijgt 3-en, 2-en en 1-en !

05. Dynamic Facilitation, door Henk Hogeweg

Henk brengt de training die sommigen (waaronder Henk) kregen, nadat Jim Rough een deLimes Netwerkmiddag erover verzorgde (Re-inventing democracy, 13 nov. 2009). Het blijft een mooie gespreksvorm om collectieve wijsheid boven tafel te brengen en van nut te laten zijn voor de oplossing van een probleem van een gemeenschap. Pecha Kucha krijgt 2-en en 1-en; teveel facilitator gericht, teveel inhoud en dus te weinig alleen de essentie.

06. Crisis, door Jurriaan Cals

Jurriaan zijn bedoeling is om bij technische mensen aandacht te krijgen voor iets Rijnlands. Basis is het boek dat hij mee schreef: Crisis in de hand, waar we kennis van namen op 12 sep. 2008. Pecha Kucha krijgt veel 3-en, slecht 2 2-en; hij nodigt mensen uit Rijnlands te doen !

Chakra’s intermezzo, door Goos Geursen

Ik vind het erg mooi zoals Goos ze introduceert (ze gaan op en neer, (vorm gaat) van beneden naar boven en (idee gaat) van boven naar beneden, daarnaast is er een beweging van buiten naar binnen en van binnen naar buiten), ze vertaalt naar organisaties en er bijvoorbeeld ook muziek bij heeft bedacht. Hij gebruikt ze in zijn kijken naar en werken met mensen en organisaties. Knap en prachtig hoe ie zeer oude wijsheid en inzichten praktisch operationeel en modern maakt. Ik vind het een 4 !

07. Improviseren, door Henk van der Steen

De kunst van het improviseren wil Henk ons graag leren. Voor hem is het Rijnlands doen en het is te leren. Het gaat bij het Rijnlandse om Vertrouwen, verbinding en vakmanschap, wat hem betreft (terecht, mooi) om vertouwen geven/ontvangen, verbinding maken en vakmanschap doen, om improviseren. Kern is ‘voorbereid in het hier & nu’ zijn. Hij heeft het over een Tool-box in plaats van een Rule-box. Deze Pecha Kucha van Henk krijgt veel 3-en, slechts 2 2-en !

08. Time for change, door Rob Fijlstra

Een (door de Pecha Kucha vorm) korte en (daardoor een nog meer) krachtige presentatie van Rob zijn kijk op en zijn aanbevelingen voor de wereld: Nooit meer sjoemelen, angsthazen en zekerheidzoekers, bavianen (en chimpansees), zelfgenoegzaamheid, vertrouwen = f(snelheid, kosten), commitment versus dwang, if it’s worth doing, it’s worth doing slowly (Mae West), leren van en ruimte geven aan kinderen. Een maatschappelijk en een persoonlijk verhaal tegelijk. De Pecha Kucha krijgt 3-en en 2-en.

09. Burn out, door Marina Schriek

Ze relateert burnouts rechtstreeks aan het Angelsaksische denken. Het ontlokt Jaap Peters: mensen worden niet ziek van werken, maar wel van hoe het is georganiseerd. Ze krijgt veel 2-en.

10. Ca. 20 Nederlandse Rijnlandse organisaties, door Sjaak Evers

Mijn presentatie en mijn tekst erbij. Ik geef aan bij welke organistaies je Rijnlands organiseren kunt ervaren/voelen. Presentatie kan ook heel anders: minder namen en meer diepgang per naam, toevoegen wat bezoek aan een Rijnlandse organisatie oplevert, de presentatie subjectiever maken. Er valt over de Rabobank van alles te zeggen (verschil tussen Utrecht (Hans Smits haalde er in zijn tijd veel mensen van de ABN Amro naar toe) en Eindhoven, tussen centrale bank en de lokale banken, tussen de verschillende lokale banken onderling). Mijn Pecha Kucha krijgt zonder uitzondering van alle aanwezigen een 2 ! Ze zijn het 100 % met elkaar eens, hetgeen bij geen enkele andere presentatie het geval is.

11. Design thinking, door Willemijn Brouwer

Ze geeft erg mooi aan dat we vanuit visies naar radicale innovaties moeten. Overal waar een mens een product aanraakt, moet die mens dat een sensationeel gevoel geven. Denk aan Wii, Nespresso, Google. We denken ook aan Steve Jobs en de iPad. Ze werkte bij het NCSI (Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie) mee aan de Talent Toolkit. Ze heeft nu een bureau Williswijs. Op dit moment weten we met elkaar zeker dat we weer een mooie middag beleven, met een hele grote varieteit aan mooie presentaties.  Ze krijgt 3-en, 2-en en ‘n 1.

12. Organisatiefotografie, door Harold Janssen

Hij haalt een oude, sterke methode uit de kast: foto’s maken in een organisatie. Kennelijk is hier ook door Jaap Peters bij SIOO dingen mee gedaan. Ik ken het vanuit Shop floor management / Manufacturing Excellence binnen Philips. Je kunt er cultuur toch wel door veranderen ! In het kleine is het grote. Foto’s kunnen Patronen verhelderen, waar Principes achter zitten, op grond van bepaalde Waarden. Pecha Kucha krijgt 3-en en 2-en.

Bedoeling is om Pecha Kucha Night later dit jaar te herhalen en dan mensen uit te dagen konkreter te worden, dan bijvoorbeeld ook aan te geven wat het organisaties aan tijd en geld kost. Harold Janssen en Ron van Gils bekijken hoe zij de Pecha Kucha’s van nu in de Doenkshop toevoegen aan de ene van Oscar Jansen van de vorige keer.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *