Finance & Sustainability

Gister mooi en goed Congres onder deze titel op de Avans Hogeschool in Breda: 5 inleidingen en een paneldiscussie, die goed duidelijk maken hoe (goed) Avans het vraagstuk insteekt, de kans oppakt !

Minister van Financien Jan Kees de Jager heeft het in dit verband terecht over het herstel van vertrouwen in de banken. Oud Min. van Financien, tegenwoordig Hoogleraar Willem Vermeend ziet als geen ander hoe Social Media er toe (gaan) doen (Twitter hashtag: #congresFS). CNV voorzitter Jaap Smit stelt terecht dat goede arbeidsverhoudingen duurzaamheid met zich meebrengen. De CFO van de Efteling illustreert hoe duurzaamheid in de genen zit van de Efteling. Tot slot etaleert Avans Finance & Sustainability Lector Hessel Abbink Spaink wat zij voor moois in de aanbieding hebben c.q. gaan hebben.   

Overigens staat de gehele bijeenkomst onder leiding van Marleen Janssen Groesbeek, die haar (goede) meningen niet onder stoelen of banken houdt. Met business cases (bijv. die t.a.v. Kolencentrales) kun je alle kanten op, stelt ze tegenover Jan Kees de Jager. Ze corrigeert hem (als ie al weg is) ook als het gaat over de positie van de banken in de transparantie benchmark, waar ie het over had: niet de banken maar KPN, Philips en DSM staan respectievelijk nummer 1, 2 en 3.  

Paul Rupp, tegenwoordig voorzitter van het College van Bestuur van Avans, opent het Congres met een korte maar krachtige introductie van het thema. De wereld is op zoek naar nieuwe orde. Hij citeert Sloterdijk (de markt maakt de samenleving kapot, het geld draait om de aarde) en Soros (we gaan van relaties naar transacties, het algemeen belang gaat boven het individueel belang). Hij introduceert ook Avans (de beste vanuit passie en betrokkenheid, niet de boekhoudkundige benadering van onderwijs). Zij hebben hun beleidsplan beschikbaar in een vorm zoals ik die ken van RSA Animate en tonen die in pauze. Mooi !

Jan Kees de Jager houdt een korte, maar krachtige, heldere en enthousiaste inleiding. Hij definieert duurzaamheid als houdbaarheid op de lange termijn, wat staat tegenover gewin op de korte termijn ! Duurzaam ondernemen heeft toekomst, want consumenten vragen naar duurzame producten en vanwege China ! Duurzaamheid heeft wat hem betreft 2 kanten:
– Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, en dan gaat het over mensenrechten e.d.. Laat banken maar uitleggen ! Ze hebben nog een slag te maken.
– Vertrouwen & Transparantie: Banken hebben een bijzondere verantwoordlijkheid. Cultuuromslag is nodig. “Rotterdammers vertrouwen maar een bank en dat is de vensterbank” Vervolgens gaat ie volgens mij teveel alleen over Transparantie, Codes en Toezicht. Hier zou ie zich eens moeten verdiepen in de sociale psyschiatrie, waar lijkt mij ook dingen te leren zijn over hoe vertrouwen en wantrouwen werkt.

Willem Vermeend (ook Commissaris bij o.a. een Internetbedrijf) zet dé 3 wereldwijde trends neer:
1. digitale media. De Internet jeugd in NL is van grote klasse. NL doet het in de wereld verschrikkelijk goed op dit gebied !
2. excellent onderwijs
3. duurzaamheid.
Ze moeten alledrie op de agenda van overheden en bedrijven !
Paul Rupp vertelt een verhaal over een Zuid Koreaanse pogroep, om de macht van Twitter nog weer eens te illustreren. ‘Crowdforcing’ noemde Jeroen van der Schenk (manager development S2M) dat. 

Jaap Smit, de tegenwoordige voorzitter van het CNV wijst ook op een aantal belangrijke dingen:
– Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is gewoon fatsoenlijk ondernemen
– Fatsoenlijk krijg je slecht voor elkaar via regels, moet via opvoeden en opleiden
– Opleiden van bankiers behoeft aandacht
– Bankieren is niet sexy, gewoon een maatschappelijke functie 
– Het CNV richt zich bij Duurzaamheid op: hoe gaan we met mensen in de keten om
– We moeten niet van een flexibele schil van medewerkers om een vaste kern van medewerkers naar een flexibele kern van medewerkers !
– In CAO’s gaan ook passage komen over Internationale solidariteit.
– Er is een Pensioenakkoord tussen werkgevers en werknemers in de maak, met daarin ook bepalingen over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
– CNV Nota 2011 heet Duurzaam werk loont.    

Tot slot hield de nieuwe lector F & S zijn verhaal. Zijn sheets en zijn tekst daarbij zijn beschikbaar. Er zitten echt mooie, goede en heldere dingen in.

Toch wel enigszins verrassend voor mij moet ik zeggen hoe goed dit Congres was, hoe Financien-collega’s en Avans er meer bezig zijn. Weer minder verrassend als ik denk aan de oud-collega Ceees Hoogland die me uitnodigde om mee te gaan. Dank aan hem dus in de eerste plaats !

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Pieter Buijs schreef:

    Dit congres was zeer interessant.
    Ik vond het wel jammer dat er niks gedaan werd met de inkomende berichten via Twitter, die op het scherm naast het podium weergegeven werden. Door deze berichten ter plaatse te bespreken zou dat de discussie wat op gang brengen en het congres een wat meer interactief karakter geven.
    Buiten dat een zeer goed georganiseerd congres!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *