DeLimes Nieuwsbrief 24

Vrijdagmiddag: Pecha Kucha Night

Vrijdagmiddag geven leden van het DeLimes netwerk weer presentaties ten beste in Zwammerdam. Dat gebeurt weer in het strakke format van de pecha kucha: 20 slides van elk 20 seconden. In het bijzonder gaat het deze keer om DoenkSessies. Doenken is een samentrekking van denken en doen en DoenkSessies zijn sessies van hooguit een dag waarin de ervaring centraal staat en waarin organisaties, afdelingen of andere groepen kennis maken met Rijnlands organiseren. Erbij zijn kost een e-mailtje.

Gratis kaartjes managementboekengala

Op 17 maart wordt het managementboek van het jaar 2011 bekend. Dat gebeurt tijdens het altijd enerverende managementboekengala in De Rode Hoed in Amsterdam. Omdat DeLimes ooit aan de basis stond van dit idee, mogen we altijd een paar vrijkaartjes weggeven. Reageer snel. Of bestel ze zelf.

NEO

Een boek dat misschien volgend jaar meedingt is Nieuw Europees Organiseren van Jaap-Jan Brouwer en Jaap Peters, beiden verbonden aan DeLimes. NEO, zoals wij het noemen naar de hoofdpersoon in The Matrix, komt eind deze maand uit en gaat over het inrichten van organisaties in de 21ste eeuw. Aan de hand van de 7 s’en diepen de auteurs de verschillen uit tussen het Anglo-Amerikaanse en het Europese (Rijnlandse) besturingsconcept. Deze must-read is hier te bestellen.

Boekpresentaties

Het boek Nieuw Europees Organiseren gaan we op Goede Vrijdag ten doop houden in Zwammerdam. Dat doen we in ons alsdan geheel verbouwde kantoor, waarbij we ook andere locaties in het dorp betrekken die het netwerk en het NetMerk van DeLimes geregeld gebruiken. Reserveer de datum voor dit spektakel alvast in uw agenda. Inschrijven kan hier.

100 jaar Taylor

Een ander nieuw boek met een DeLimes-tintje is de heruitgave van The Pinciples of Scientific Management van Frederick Taylor, begin maart. Deze Nederlandstalige uitgave is uniek omdat het het origineel van precies 100 jaar geleden nauwgezet volgt Bovendien is hij  voorzien van een pittige epiloog door de DeLimes organisatieactivisten Harold Janssen en Jaap Peters. U krijgt het gratis bij een abonnement op Slow Management, dat het hele jaar door dit gedachtengoed kritisch onder de loep neemt. Kopen kan ook.

Scenario’s voor de schoonmaakbranche

De schoonmaakbranche in Nederland heeft zich ontwikkeld tot een wel heel pregnant voorbeeld van Taylorisme, waarbij de aanbieders en afnemers elkaar in een ijzeren greep lijken te hebben en de schoonmaker de pineut is. Hago heeft in antwoord daarop Hago Next in het leven geroepen, dat in contrast daarmee is gebaseerd op Rijnlandse principes. Een reportage daarover in de volgende Slow Management. DeLimes is in opdracht van de branche begonnen met het ontwikkelen van kritische scenario’s voor de toekomst van de schoonmaakbranche. De uitkomsten daarvan worden gepresenteerd op een internationaal congres in oktober.

Slachtoffers regeringsbeleid

Ook voor uw agenda: de DeLimes netwerkmiddag op 11 maart. We willen die middag organiseren bij een slachtoffer van regeringsbeleid. Plotseling gekort op budget, kunnen ze zich wellicht zelfs niet eens meer een adviseur veroorloven. De netwerkers van DeLimes willen echter gratis en voor niks hun denkkracht leveren. U kunt zich nog opgeven als gastheer. Deelnemen als meedenker vergt een e-mailtje.

#HNW Het Normale Werken

Veel aanvragen voor lezingen gaan dezer dagen over Het Nieuwe Werken, door ons omgedoopt tot Het Normale Werken. Mede naar aanleiding van een artikel van onze hand daarover op managementsite.nl en in Slow Management. Men wil dan kennelijk eens het hele verhaal horen. Tip voor de tussentijd: begin niet Tayloriaans met het pand (bricks), noch met de ICT (bytes), maar begin met het natuurlijke gedrag (behavior) van de nieuwe generatie. Wie dat bestudeert, komt al gauw tot de conclusie dat het dan alleen maar op z’n Rijnlands kan. Boek hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *