Duurzaamheid en vormgeven

Vanmiddag was het mooie seminar everLASTInG design?? in Villamedia in Tilburg: 2 algemene presentaties en 4 praktische voorbeelden, in een mooie ruimte met zo’n 50 veelal jonge mensen uit de creatieve industrie in Tilburg. Inspirerend.

Organisatie was in handen van COLIN (Creative Organizations Linked In Networks) en Studio VMK, een ruimte (pal naast Interpolis) in een wijk van Tilburg: het VeeMarktKwartier.

Het eerste verhaal is van Saskia Stroe – van Biezen van de Smart Group maar ook Lector sustainable innovatie bij de Fontys hogeschool. Haar verhaal bestaat uit 4 stukken:

1. Waarom duurzame innovatie, met ook de vraag: Does it pay to be green, waarin zij (op basis van Ambec en Lanoie, 2008) stelt:
– Opbrengsten gaan er door omhoog, vanwege:
* betere toegang tot betere markten
* product differentiatie
* verkopen van eigen processen
– Kosten gaan er door omlaag:
* door risicomanagement; door beter kijken naar alle stakeholders
* kosten materiaal en energie; door beter kijken naar alternatieven)
* kosten van kapitaal; je kunt bijv. gebruik maken van groenfondsen bij banken
* kosten van arbeid; mensen zijn er meer betrokken door, met gevolgen van dien.

2. Duurzame innovatie gaat gepaard met verandering. 3 P’s kennen we wel allemaal (Profit, People en Planet). Binnen het Cradle to Cradle denken gaat het kennelijk over 3 E’s: Economy, Equity en Ecology. Saskia heeft er nog een 4-de E bij: de E van Embedment, inbedden van veranderingen. Vervolgens brengt ze de bekende formaule voor Succesvolle veranderingen = Noodzaak x Visie x Vermogen tot veranderingen x Uitvoerbare eerste stappen.

3. Waar staan we in Brabant ? Ze presenteert daarbij uitkomsten van een onderzoek dat ze vorig jaar gedaan heeft.

4. Bij de Afsluiting stelt ze:
* er is een bestendige toekomst voor Brabant
* klanten en de klanten van de klanten vragen duurzaamheid
* gebruik kracht in de eigen organisatie
* samenwerken met partners in de keten
* verankeren bij onderwijs, ondernemingen en bij overheid.

De tweede algemene inleiding is van Marina Schriek. Samen met Leon heeft ze de Opening, gespecialiseerd in de preventie en behandeling van burnout – problematiek en een link met Cleandrinks, netwerkbijeenkomsten met als drager Duurzaamheid.

Ze geeft haar eigen persoonlijke invulling van het begrip Duurzaamheid (met bijv.: beter pijn aan je ego dan aan ons eco-systeem !) en gaat erover in gesprek met de zaal. Ze spreekt over bewuste duurzaamheid, over een duurzame relatie met je zelf (waar de link zit met burn out !) en over een duurzame relatie met je omgeving. Ze geeft uitgebreid aan hoe ze in haar eigen leven keuzes maakt qua eetpatroon, wasmiddelen, persoonlijke verzorging, etc, etc.. Mooi konkreet, verhelderend, indrukwekkend, fundamenteel en praktisch tegelijk !

Vervolgens toont ze The Blue Economy, schitterend ! Er komt een mooie blauwe lucht van en schoon blauw water !

In het tweede deel van de bijeenkomst krijgen we 4 praktische voorbeelden van duurzaam ontwerpen, in de vorm van steeds 15 slides met 15 seconde per slide en op de slide alleen plaatjes (een variant op de Peccha Kucha):
1. Michelle Baggerman, maakt van plastic tasjes mooi textiel;
2. Doreen Westphal, maakt bijv. van oude auto binnen banden mooie tassen
3. Pauline van Dongen, combineert natuurlijke materialen en handwerk, gelooft in de combinatie innovatie en duurzaamheid
4. Jessica Donders, ging aan de slag met oud papier en maakte er bijv. een zapboek van.

Als afsluiting van deze mooie middag (met goede fundamentele inleidingen en mooie praktische voorbeelden) krijgen alle inleiders terecht zo’n mooi zapboek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *