De Rijnlandse praktijk in bij Hoppenbrouwers

De DeLimes Zuid Netwerkmiddag van vrijdag j.l. gaf de ruim 20 aanwezigen een boeiend inkijkje in de praktijk van Brabants Beste Werkgever 2010, Hoppenbrouwers in Udenhout. Na de uitgebreide introductie door Directeur Henny de Haas maken we een ronde langs 2 teams en duiken we in een konkrete vraag. Al met al een mooie, leerzame middag voor ons allemaal.

De regionale opzet van de DeLimes Netwerkmiddagen werkt weer. Er zijn weer nieuwe belangstellenden uit de regio. Een woont op 500 meter van Hoppenbrouwers. Aan de andere kant was Fred Hendriks vanuit het Groningse Niehove ook het land doorgestoken.

Bedoeling is de Rijnlandse praktijk te zien, te ontwikkelen, mee door te ontwikkelen, samen, waardoor tussen alle aanwezigen relaties onstaan c.q. verdieping ondergaan, d.w.z. het netwerken plaats kan vinden. Ik zag weer heel wat kaartjes uitgewisseld worden.

Henny begint met zijn ‘bril’ te tonen, toont zichzelf (Keep it simple), zijn persoonlijke geschiedenis (boerenzoon), zijn achtergrond (LTS, HBO Bedrijfskunde, Nolte, GTI en Hoppenbrouwers), zijn liefhebberijen (wielrennen) en zijn insteek (hij houdt van competitie, hard werken moet ook leuk zijn, “als een plant in de tuin slecht groeit, dan ga je niet alle planten 5% snoeien”). Vervolgens gaat hij in op de insteek van zijn bedrijf (Missie, Doelen, Normen en Waarden, Visie). 

Missie is in Brabant de beste partner te willen zijn voor medewerkers, klanten én scholen; “Stagiaires behandelen we extra goed, want dat levert voortdurend gemotiveerde nieuwe medewerkers op”.
Doel 1 is coachend en inspirerend leiding geven, 2. een teamgestuurde  organisatie (een paar jaar terug zijn 4 afdelingen veranderd in 20 teams, met een hierarchische laag minder), 3. een lerende organisatie, 4. vergroten van het werkgebied in Brabant, 5. teams bij de beste 3 in de ogen van de medewerkers en de klanten, 6. milieu bewust zijn binnen het bedrijf en bij het installeren bij klanten.
Hoppenbrouwers heeft 11 normen en waarden, die medewerkers vanaf het begin goed bijgebracht worden.
De Visie bevat 7 elementen, waarvan er bijvoorbeeld een is dat medewerkers vakbekwaam én onderhandelingsbekwaam zijn. “De focus op teams geeft spanning op de randen van de teams”.

Henny toont zijn eigen werkbord (‘glass wall’, dashboard, cockpit) op zijn werkkamer. Vervolgens gaan we in kleine groepjes langs 2 teams van Hoppenbrouwers, waar zij ons ook de werkborden tonen als een basis instrument voor hun werk.
Mijn groepje gaat eerst langs het HRM team. Mooi om te horen hoe bord onderdeel is geworden van hun werk: ze expliciteren naar en met elkaar en naar en met Henny ook waar zij voor gaan, ze stemmen af, ze visualiseren, etc..
Vervolgens gaan wij langs het Scholen-team. Ook weer een enthousiaste leider vertelt hoe zij kansen buiten het bedrijf en verbetermogelijkheden binnen het bedrijf kritisch en konkreet onderzoeken en aanpakken, hoe hij zelf ruimte krijgt om ‘intern ondernemer’ te zijn.

Vervolgens gaan we in dezelfde kleine groepjes aan de slag met de konkrete vraag van Henny. De afgelopen jaren is de organisatie teamgericht georganiseerd. Soms zijn er grote projecten, die de aandacht van het team versnippert, met risico’s vandien. Vraag is hoe ze het beste grote projecten kunnen aanpakken met behoud van de teamgerichte organisatie.

Het blijft altijd boeiend om te zien wat het oplevert als je verschillende teams op hetzelfde vraagstuk zet: je krijgt fraai verschillende antwoorden. 2 groepjes gaan voor oplossen van het probleem, een groepje levert vooral vragen achter de vraag (bijv. is een groot project voor de vakmensen binnen het projectteam wel leerzaam), maar bijvoorbeeld ook een verwijzing naar de 10 sociotechnische ontwerpprincipes (in bijv. Sociotechnisch ontwerpen van Frans van Eijnatten (redactie)).   

Als dank geven we Henny aan het einde van de middag: Kun je een rups leren vliegen ? van Jan Bommerez en Kees van Zijtveld.

Mijn leerpunten:
1. Als het gesprek veel over financiële cijfers gaat, vraag ik me al snel af of ik in een Rijnlands bedrijf ben. Ik heb dan even tijd nodig om te bedenken dat een duurzaam succesvol dus een Rijnlands bedrijf
– en oprecht gaat voor, bouwt op de innerlijke kracht van mensen
– en tegelijk scherp is op financiele aspecten.  
Hoppenbrouwers dus !
2. Wie ben ik dat ik een bedrijf langs de Rijnlandse meetlat leg !

Dank ook aan Poul Bakker, Jan Tops, Loes Vialle en Henny de Haas voor de plezierige samenwerking in de voorbereiding en de uitvoering van de middag.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *