Pecha Kucha Night: een belevenis !

In een mooi ritme en tempo passeren 24 (vierentwintig !) Pecha Kucha’s op een rij. Het idee was te zien waar de energie stroomt, waar de passie, talenten en het vakmanschap van het DeLimes Netwerk uit bestaat. Ter inspiratie van iedereen, ter bevordering van de samenwerking, ter versterking van het NetMerk.
De ongeveer 75 aanwezigen mochten hun oordeel uitspreken over de kwaliteit van de Pecha Kucha’s: A = perfect, B = goed, C = matig. Tevens ontvingen presentatoren kort feedback ook.
Materiaal (presentaties én video’s ervan) komt op de website van DeLimes: www.delimes.nl. Eerste foto’s zijn er al.
Ik moest er even aan wennen (sommige onderwerpen zijn te belangrijk om ze in zo’n korte tijd af te doen, komen in zo’n korte tijd niet uit de verf), maar ik werd er enthousiast over toen we enkele hele mooie Pecha Kucha’s zagen. Hieronder staat de gehele rij:

1.     Waarom DeLimes en hoe staat het ervoor, door Harold Janssen.
Harold gaat terug naar het begin van de Stichting DeLimes: 2006. Alle 8 oprichters van toen zijn nu ook aanwezig. Er is sinds de oprichting veel gebeurd en bereikt. Zo’n 100 mensen volgden de Rijnland week. DeLimes Noord (Oost), Oost en Zuid (Oost) zijn er inmiddels. Harold toont ons zijn historische denkplattegrond, heeft het over de Netgeneration, zet ons (er zijn géén jongelui in de zaal) neer als Arabieren in de sneeuw. Uitdaging is om mee te stribbelen in de Tussentijd.  

2.     De Zeester, door Henk Hogeweg.
Henk vindt zeester krachtige metafoor voor zelforganisatie, geeft aan hoe ie in het Zuiden aan de slag gegaan is met Leo Crombach en Internationaal (dwars door Europa) aan de slag wil. 

3.     DeDoenkers van DeLimes, door Ron van Gils.
Mooie inzet op denken en doen tegelijk. Zie http://www.dedoenkers.nl/

4.     Functie analyse, basis voor innovatie, door Erick Wuestman.
Erick toont ons hoe hij Value Engineering inzet, op een Rijnlandse manier. 

5.     EenTweeTien, kleine aanloop, grote sprongen, door Guido Crolla.
Mooie artiest. Mooie dingen doet ie, komen langs, bijv.: passief = verleden, actief = heden, creatief = toekomst. Zie verder http://denkbeeldenstorm.nl/

6.     Het paard als deskundig leermeester, door Barbara Sanders.
Was uitzonderlijk goed ! Ze heeft het over verleden en heden, denken en doen, over je en met je, volgzaam leiden, aanraken, etc.. Eerste A van de gehele groep.

7.     Living in the slow lane, door Bram Veldhuis.
Liefhebber van klassieke auto’s, Lamborghini’s en zo, goede smaak, wat hij en zijn collega’s gebruiken in hun werk. Hij nodigt ons uit voor zijn activiteiten (25/11, 28/01).

8.     Slimmer besluiten, door Annewiek Reijmer.
Heldere presentatie over de Sociocratische wijze van besluitvorming. Niet te verwarren met Socratisch(e dialoog) of (Moderne) Sociotechniek, blijkt in de bespreking van onze subgroepje.  

9.     Vergaderen & Dialoog, door Marianne Ingels.
Ze laat zichzelf mooi zien: Oei ik groei, de zwermmetafoor, organisatie opstellingen, ego-loos, water, expeditie, dialoog, brillen, etc..

10.  Panta rhei aan het IJ, door Wick van der Vaart.
Hij gaat voor een grote happening in Aug. 2012, zet in op ‘radical inclusion’ en op zelforganisatie, creeert feitelijk en virtueel ruimte (containers, space).  Vanaf 01.01.11 zullen we kunnen zien: www.inclusionsummit.com

11.  NET(ANDERS)WERKEN, door Jacques Giesbertz.
Hij heeft het over: mooier dan bedoeld = design, ont-zoenen, zwerfkennis, vakman-, netwerk- en ondernemerschap. De tweede A van de gehele groep, als ik het goed bijgehouden heb. Mooie voorstelling, beetje a la Drs. P., vind ik.

12.  Via Belgica, door Angelo Bombrini.
Hij vertelt mooi zijn persoonlijke verhaal, heeft het over iThink, iDid, iRust, iWoon, etc., Via Belgica, Ontmoeten 3.0, Krimp & Transitie, etc.. 

13.  Positief nieuws over de Zorg, door John Hokkeling.
Hij heeft het o.a. over Hospes, gekoppeld aan hospitaal én gastvrijheid. We hebben allemaal 2 rollen: ons vak en gastvrijheid. Hij heeft ook zorgen, het ook over de flipperkast van emoties, over om wie het uiteindelijk gaat in de zorg. Authentiek, vind ik. 

14.  Bundelen van krachten voor het samen ‘acquireren’ van ‘rijnlandse opdrachten’, door Bartele Bouma.
Hij geeft zijn observaties, brengt voor velen relevant thema boven tafel, probeert proces te regisseren.  

15.  Mind Mapping, door Hans Terhurne.
Hij toont veel technieken. Zie www.creamatics.nl.

16.  We bouwen in vertrouwen, door Sjaak Evers.
“Enthousiast, maar zegt het nog met teveel woorden i.p.v. met plaatjes”, is de feedback die ik terugkrijg.

17.  Kennisproductiviteit, door Henk Hogeweg.
Henk werft nieuwe bestuursleden voor de VanwoodmanSociety. 

18.  Over organisch leren leren, door Marc Oskam.
Mooie introductie van een mooi boek: Venijn in de start, met o.a.: (door het Kompas) gaan managers geloven wat ze zien in plaats van zien wat ze geloven ! We zijn daar allemaal van onder de indruk.

19.  De manager als tuinman, door Oscar Jansen.
Hele fraaie presentatie van een hele fraaie Pecha Kucha, aan de hand van organische Henk. Het gaat over afval en compost. over kennelijk Vlaamse woord ‘Duidkruit’. Velen (ik ook) vinden het een A.

20.  Over de Rijnlandse bloemetjes en bijtjes – Organiseren en groeien vanuit nieuw biologisch perspectief, door Maik van Rossum en Sanne van der Loon.
Eerste en enige duo-presentatie. Positief maar nog te ingewikkeld verhaal. De context is wel degelijk van invloed op wat er binnen in een cel gebeurt 

21.  Het Rijnland Model, door Jaap Peters.
Jaap presenteert ongeveer wat hij ook op het MDF-jubileum presenteerde, onderscheidt:
het Macro-nivo:
– Sociaal Economisch Kapitalisme;
– Winst is dominant bij Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen, dus ze keren het liefst zo weinig mogelijk uit;
het Meso-nivo:
– Kruising versus Rotonde;
– Baas is de baas versus wie het weet mag het zeggen;
het Micro-nivo:
Vakmanschap
– Verbinding
– Vertrouwen
– Inspiratie.
Hij heeft het over:
– de weerbarstige praktijk
– de bevrijdende praktijk, van bijv. www.buurtzorgnederland.com.
Zo gaat Jaap zijn verhaal toch over DeLimes als bevrijdingsbeweging ! 

22.  Laat de ander schitteren, door Alieke van der Wijk.
Energieke presentatie van een mooi traject bij een gemeente, onder de dat geval werkende titel: veranderend vakmanschap. Ze gaat met andere bureaus samen echt voor hoe zij het zelf willen. Velen (ik ook) vinden het een A.

23.  Ik weet zeker dat … door Sam van Buuren.
Briljante Pecha Kucha ! Wat mij betreft: AA, vanwege o.a.: 
– prachtige video van Herman van Veen (hij is zeker over verbijsterende liefde, over de ontkenning daarvan, over dat mensen daaraan verdienen),
– zijn mooie visie dat de social media Angelsaksische organisaties onderuit gaan halen.   

24. Retourtje Toekomst, DeLimes | Trektochten, door Helma Ton. 
Hele mooie afsluiting, over wat DeLimes brengt en doet. De vraag die DeLimes het meest gesteld wordt: we hebben al heel veel geprobeerd, maar het werkt niet helemaal. Ze gaan graag met de mensen op pad, naar buiten en/of de bus in, tegen de stroom in, etc.. Doen, dus !

Poul Bakker en ik praten op de terugreis naar Eindhoven nog goed na. We concluderen dat we nog scherper moeten onderscheiden hoe of wat, dat we in de Rijnland Weblog Groep in dit opzicht nog meer naar elkaar toe moeten groeien. Als voorzet daartoe hetvolgende:

– In de 30-er jaren was na de Crisis en de Depressie van die jaren in het economendebat (dat Piet Moerman voor ons ontsloot): ‘de 3-de/Rijnlandse/Ordoliberale weg’, de middenweg tussen het Laissez Faire Kapitalisme en het Communisme;
– In de 50-er jaren bracht Erhard in Duitsland de sociale markteconomie, de 3-de weg in de praktijk;
– In de 80-er jaren kwam het neo-liberale/conservatieve wereldwijd door met Reagan en Thatcher en in NL met Lubbers;
– In 1991 onderscheidde Michel Albert het neo-Amerikaanse kapitalisme (m.b.v. de zee-metafoor) tegenover het Rijnlandse kapitalisme (m.b.v. de metafoor van de berg), zoals Jaap Peters en Jan Reedijk ons leerden in hun workshop op het 3GRC;
– In NL onderscheiden we nu  concurrentie/marktwerking als leidend motief versus samenwerking.Het voorgaande gaat over ontwikkelingen in de tijd op het (Macro-)nivo van de Samenleving. Daarnaast en in lijn daarmee is er op het (Meso-)nivo van de Organisatie: de dominantie van de aandeelhouder versus de gelijkwaardigheid van de diverse belanghebbenden bij de organisatie.

Al met al was de middag en de avond een bijzondere, een zeldzame belevenis !

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Ron van Gils schreef:

  Mooi overzicht van een bijzondere bijeenkomst. Lets spread the talents outside the cirkel. Ik sluit me aan bij Harold’s wens, dat bij de volgende Pechs Kucha dag meer mensen onder de 18 aanwezig mogen zijn. Zodat we van elkaars generatie kunnen leren 🙂 DeLimes… bedankt voor dit mooie initiatief.

 2. Denkbeeldhouwer schreef:

  Mooi overzicht!
  Ik ga graag eens rondneuzen tussen de jonge talenten waar ik mij mee omring of ik ze kan inspireren tot het geven van wereldverbeterende Pecha-Kucha’s.
  Wordt vervolgd..

 3. Professioneel en goed verwoord.

  Jongemensen, klopt, moet mogelijk zijn.

  Zwammerdam, welk een parel in het hart.

 4. AI Gilde schreef:

  Ik weet zeker dat… was een topper !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *