2-de Nationale Dag van de Zelforganisatie

Op woensdag 10 November organiseert Stichting Zelforganisatie voor de tweede maal de Nationale Dag van de Zelforganisatie. Dit is het jaarlijkse pleidooi van de stichting voor meer zelforganisatie in de maatschappij. In een tijd waarin onze maatschappij steeds complexer wordt, zijn meer wetten en regels niet de oplossing. Het proces van zelforganisatie biedt een serieus alternatief.

Op de Nationale Dag van de Zelforganisatie komen wetenschappers, bestuurders en mensen uit de praktijk (o.a. zorg, onderwijs) bij elkaar om te praten over zelforganisatie. Zelforganisatie is het ontstaan van complexe systemen zonder dat hier een hiërarchische sturende kracht aan te pas komt.

Voorbeelden van zelforganisatie zijn te vinden in de natuur (het immuun systeem, zwermen vogels, termietenheuvels), de natuur-, wis- en scheikunde (chemische reacties), maar ook in onze maatschappij. Stichting Zelforganisatie zoekt naar manieren om deze kennis te gebruiken om onze samenleving, bedrijven en organisaties slimmer te organiseren.

Het thema van deze dag is “netwerken”. Sprekers zijn o.a. Hans Becker (Stichting Humanitas), Roger van Boxtel (Menzis) en Jaap van den Herik (Universiteit van Tilburg). Keynote spreker is Melanie Mitchell, vooraanstaand wetenschapper aan het Santa Fe Institute (VS) op het gebied van complexe systemen, computerwetenschappen en kunstmatige intelligentie. Dagvoorzitter is tv-kok Pierre Wind.

De Nationale Dag van de Zelforganisatie vindt plaats in De Doelen in Rotterdam. Toegang kost 199 euro, inclusief lunch en drankjes, studenten hebben gratis entree. Inschrijven kan op www.stichtingzelforganisatie.nl, hier staat ook het volledige programma met alle sprekers.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *