Workshop Rijnlandse patronen (2)

Zoals beschreven hebben Koen Krikke en ik workshops gedaan, inmiddels 4 x, 1-ste en 2-de keer gingen goed, 3-de keer was minder, de 4-de keer afgelopen donderdag (met o.a. Mark Veldpape) was de beste uitvoering met het beste resultaat. Koen en ik brengen het Rijnlandse en het denken in termen van Causale Diagrammen nu effectief samen. We hebben een mooie manier om Rijnlandse kenmerken te laten ‘landen’, er nauwkeurig en kritisch over te denken in termen van oorzaken en gevolgen, ieder zijn eigen Rijnlandse ‘patronen’ te laten ontdekken.

Vertrekpunt zijn de 12 Rijnlandse kenmerken van Jaap Peters en Mathieu Weggeman in hun Rijnland boekje.
– We introduceren ze,
– onderzoeken verbanden met behulp van zgn. Relatiecirkels,
– maken Causale Diagrammen,
– dagen mensen uit hun Rijnlandse patronen te formuleren. 
Tot slot bespreken we hoe we met een en ander een handje kunnen helpen bij Rijnlandse Organisatie Ontwikkeling.

Zelf onderscheid ik nu de volgende patronen:
1.Omdat Vakmanschap een van de drie hoofdelementen van de Rijnlandse organisatie is, mag hij of zij die het weet, het zeggen, waardoor je meet als je daardoor meer kunt weten. Het primair proces staat erdoor centraal, waardoor coördinatie vanaf de werkvloer plaats vindt
2.Omdat het primaire proces centraal staat, het mensbeeld in de Rijnlandse organisatie het best getypeerd kan worden met: solidariteit en omdat de Rijnlnadse organisatie gedreven wordt door principes, is de organisatie een werkgemeenschap, waardoor mensen in teamplay samen kunnen schitteren
3.Omdat het hier en nu vertrekpunt is en omdat de organisatie dus en ook contextgevoelig is, ontstaat de strategie emergent.

Zo krijgen we er in het verlengde van de 12 Rijnlandse kenmerken een proces (een workshop) en een resultaat (Rijnlandse patronen) bij ten behoeve van Rijnlandse organisatie ontwikkeling. 

Voelt U vrij om te reageren! Als mensen geinteresseerd zijn in de workshops, dan horen we dat ook graag, kunnen zij zich opgeven bij [email protected] of [email protected] en dan plannen we weer een middag.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *