DeLimes Nieuwsbrief 21

De toekomst is even onvermijdelijk als onplanbaar. Toch wordt de werkelijkheid in dit kennistijdperk in menig organisatie nog geheel gedicteerd door de planning & control cyclus uit het industriële tijdperk. Preventing the future from happening, zo zouden wij dit gedrag willen duiden.

Sociaal kapitaal

Juist nu geld schaars is, althans iets schaarser dan nog niet zo lang geleden, is de eerste reflex de planning & control cyclus nog eens flink aan te halen. Terwijl geld in het kennistijdperk steeds minder belangrijk wordt, zo werd vorige week vrijdag tijdens een werkplaats in de Creatieve Fabriek in Hengelo nog eens duidelijk. Meer en meer gaat het, in plaats van Monetair Kapitaal, om Sociaal Kapitaal. Sociaal Kapitaal = Netwerken + Reputatie + Zichtbaarheid, aldus Martijn Aslander die er sprak. En het mooie van het sociale kapitaal is: hoe meer je ervan uitgeeft, hoe meer je ervan krijgt. Dat is met geld wel anders.

Alphen

Met geld moet je intussen slim omgaan. Het gaat immers niet om geld maar om waarde. Gemeente Alphen aan den Rijn deed dat door cursusgeld (‘meer kennis help niet echt’) gericht in te zetten om meer waarde voor de burger te creëren. Door kennis om te zetten in daden werd de investering nog tijdens de looptijd van het ontwikkelprogramma terugverdiend, aldus de gemeentesecretaris. Kort geleden was de zogenoemde meesterproef van de deelnemers aan dit door DeLimes begeleide traject, waarbij ze het geleerde deelden met de rest van de organisatie. Stap 1 richting toekomst is daarmee onomkeerbaar gezet. Wie dit soort slimme oplossingen zoekt, moet maar eens mailen.

Opdrachten

DeLimes krijgt overigens steeds meer opdrachten die deze richting uitwijzen. Zelfs organisaties die zichzelf de beste in hun branche achten, zijn zich ervan bewust dat ze daarmee nog niet toekomstbestendig zijn. Anders gezegd: met 20e eeuws denken, kun je in de 21e eeuw niet excelleren. Het produceren van kennis luistert nu eenmaal naar andere wetmatigheden dan het produceren van goederen. Vakmanschap, Vertrouwen en Verbinden zijn de sleutelbegrippen van de toekomst. En niet geheel toevallig ook de principes van het Rijnlands organiseren.

DeLimes

DeLimes blijft er daarom alles aan doen om Rijnlands als begaanbaar pad naar de toekomst vorm te geven. Dat doen we in de eerste plaats door te inspireren, bijvoorbeeld in de vorm van lezingen, congressen, bijeenkomsten en het kwartaalmagazine Slow Management (u was toch al abonnee?). Verder natuurlijk door zaken aan te bieden als workshops, opleiding (Rijnlandweek, Veranderkunde 2.0, strategievorming, medezeggenschap, etc.) en natuurlijk alles wat er via het NetMerk van DeLimes beschikbaar is. Voor wie doelgericht tewerk wil gaan, zijn er onze op maat gesneden programma’s om de hele organisatie te ontwikkelen richting toekomst, zoals die in Alphen. En voor wie het water aan de lippen staat zijn er zelfs interim-oplossingen. Het is maar dat u het weet… we horen nogal eens dat we daar onduidelijk over zijn.

Kennis delen

Dat de toekomst ligt in de Verbinding tussen Vakmensen, is ook een centrale notie op het Deltion College in Zwolle. Daar vindt vrijdag 8 oktober ook de netwerkbijeenkomst van DeLimes plaats. Deltion (1.200 medewerker en 16.000 leerlingen) heeft alle studierichtingen samengevoegd in een gebouw. Daar werkt men aan inspirerende multidisciplinaire (Gaming, Gaming, Theater, ICT en Techniek) projecten als Robotics Puppeteers. Ook daarbij gaat het om de drie Rijnlandse V’s van Vakmanschap, Vertrouwen en Verbinding. Maar hoe doe je dat in een omgeving die ook beheerst wordt door oude en hardnekkige controlemechanismen? Daarover gaat de discussie op 8 oktober, waarbij uw denkkracht zeer op  prijs wordt gesteld. Kosten voor deelname zoals altijd een mailtje.

Inspiratie

Hoe je aan de toekomst werkt in een door planning en controle doordrenkte maatschappij, blijft een terugkerend thema in de dingen die DeLimes doet. Dat is en blijft een zoektocht. Een zoektocht gevoed door inspiratie. Dat zal ook het thema zijn van de netwerkbijeenkomst van 12 november in Zwammerdam. Details volgen nog, maar hierbij alvast een oproep aan alle leden van het netwerk om een pecha kucha voor te bereiden en die dag in 6 minuten en 40 seconden te laten zien wat jij in huis hebt om een Rijnlandse toekomst dichterbij te brengen. Daarbij schuw je uiteraard professionele feedback niet. Voor alle klanten en andere toehoorders hopen wij op een ware orgie aan inspiratie, waar mogelijk direct om te zetten in daden.

Moraliteit

Knollen voor citroenen verkopen is Rijnlanders vreemd. Zeker binnen het netwerk van DeLimes word je dan al gauw op je nummer gezet. Kwestie van moraliteit. MoraliTijd is ook het thema van het derde Rijnlandcongres op 28 oktober in Utrecht, georganiseerd door DeLimes in samenwerking met het Rijnland-weblog. Met vier sprekers van naam en faam, een paneldiscussie en maar liefst 18 workshops, een niet te missen gelegenheid uw Rijnlandse vizier op de toekomst scherp te stellen. Deelname kost slechts € 225 en dat is inclusief diner, after party en live muziek. Maar het gaat natuurlijk niet om het geld, maar om de waarde, het sociaal kapitaal. Opgeven via ons secretariaat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *