3-de Grote Rijnland Congres (3): 28 oct. ’10

Ter verdere introductie (zie het einde van deze posting voor de eerdere postings) allereerst (met dank aan Koen Krikke) de heldere lezing van Margo Trappenburg: Ethiek voor managers.
Ook De onzin van MVO, pag 42, 43 en 44 in Management en Consulting nr. 5 van 2009 van Hans Strikwerda vind ik de moeite waard, relevant en verhelderend in dit verband: hij definieert het begrip waarde, introduceert een mooie hierarchie van waarden, etc.. 
Margo Trappenburg spreekt aan het einde van haar lezing over 3 nieuwe ethische regels, over 3 geboden voor managers: 1. verdiep je in de waarden van professionals en koester die, 2. ga vooral niet teveel veranderen, 3. werk samen. Hans Strikwerda vindt waarschijnlijk de kwalificatie ‘geboden’ beter dan de kwalificatie ‘ethisch’.    

In de prachtige essay van Gabriel Anthonio (met wederom dank aan Koen): Vervreemding of Vrienden komen we 2 veelzeggende citaten tegen:
– van Aristoteles (384-322 v.Chr.): Een gemeenschap wordt niet gevormd door wetten en regels, maar door vriendschappelijke relaties
– van Socrates (470-399 v. Chr): Als de inwoners van Athene toch wat meer bevriend met elkaar zouden zijn, dan hadden we helemaal niet zoveel wetten en regels nodig.
Onze Europese cultuurgeschiedenis leert ons dus al hoe belangrijk het ‘socioculturele’ is.

In navolging van Jaap Jan Brouwer & Piet Moerman en Thomas Corver in hun herziene uitgave van Angelsaksen versus Rijnlanders onderscheiden we
op macro-nivo, op het nivo van de samenleving:
– het sociocultureel domein, hetgeen mij verwant lijkt aan wat verderop in hun boek heet: het cultuurhistorisch referentiekader,
– het institutioneel domein, betreft de ‘rules of the game’, en de ‘play of the game’.
Brouwer en Moerman stellen dat de Anglo-Amerikaanse visie niet zoveel heeft van het socioculturele, meer van het institutionele !  

De oplossing van de Kredietcrisis wordt erg gezocht in het institutionele. Terwijl de Europese cultuurgeschiedenis ons wijzer kan maken, is het Anglo-Amerikaanse denken ons op een breed terrein parten gaan spelen, schaamte daarover en reflectie daarop is hoofdonderwerp van het 3-de Grote Rijnland Congres.

De datum is veranderd naar een dag eerder. Datum is nu definitief: we gaan het Congres doen op Donderdag 28 october. Graag in Agenda aantekenen c.q. veranderen !

De afgelopen 2 maanden
heeft het programma vorm gekregen: 

OCHTEND PROGRAMMA:
– Waarom over Moraliteit
– De moraliteit van de jacht naar aandeelhouderswaarde
– Overzicht/ontwikkeling van het denken over moraliteit
– De Zin van Moraliteit 
– De Onzin van Moraliteit
– Het Moraliteitsdebat
MIDDAG PROGRAMMA:
– After Lunch Dip optreden: van moraliteit naar schaaamte
– Workshops:
Graag komen we tegemoet aan de wens van velen om een bijdrage te leveren, zien we VOORSTELLEN tegemoet. Ze kunnen vanaf nu al tot 15 sep. worden gestuurd naar  [email protected] of naar [email protected]
– Dagsamenvatting door een Cabaretier
AVOND PROGRAMMA:
– Muziek feest

We gaan beoogde sprekers vragen
en in Utrecht een goede locatie zoeken.

Vorige postings:
– 18 05 2010: 3-de Grote Rijnland Congres (2)
– 29 03 2010: 3-de Grote Rijnland Congres (1)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *