DeLimes Zuid 9 juli 2010: inspirerend voor alle betrokkenen

Het Rijnlandse, het Cooperatieve en de Vrije kunsten blijken met elkaar een vruchtbare combinatie. De ruim 20 geinteresseerden in het Rijnlandse (iets minder dan gebruikelijk, vanwege vacanties en vermoedelijk ook vanwege het erg warme weer) beleven met elkaar in de (heerlijk koele) Rabobank van Helmond op vrijdagmiddag 9 juli 2010 een boeiend Socratisch onderzoek van een dilemma van Antoine Driessen, de voorzitter van de directie van de Rabobank Helmond, o.l.v. Erik Boers van het Nieuwe Trivium. Het smaakt naar meer …

De bijeenkomst begint met een half uur gesprek over de Rabobank in de breedte, in de vorm van vragen en antwoorden over en weer tussen Antoine Driessen en de overige aanwezigen. Antoine kiest er voor niet met een powerpoint presentatie te komen maar aanwezige vragen op te roepen en open te beantwoorden. Blijkt een goede keuze ! Voorbeelden van onderwerpen die de revue passeren: deal-gericht versus klant-gericht, stadsbank versus plattelandsbank, intern systeem gerichtheid, maatschappelijk betrokken ondernemers en ondernemende bankiers. Antoine blijkt te gaan voor rendement als randvoorwaarde, bevlogen medewerkers en klanten die vinden dat de Rabobank Helmond een goede beweging doormaakt. Aanwezigen hebben al een applaus ter afsluiting van het eerste half uur. De rest van de middag gaan we de diepte in van een aspect van de Rabobank.

Erik Boers introduceert allereerst kort de Socratische dialoog. Het onderwerp is Cooperatief denken & handelen. We gaan er mee aan de slag m.b.v. de Artes liberales, de Vrije kunsten: retorica, dialectica en grammatica. Vroeger zaten zij in de academische opleidingen voor de Vrije burgers en de Bestuurders. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Erik typeert zijn begeleiding van denkgesprekken dan ook als Academische vorming achteraf. Socrates is de grondlegger van de Westerse filosofie. Motto van het Nieuwe Trivium is de volgende uitspraak van Socrates: Een niet onderzocht leven is de moeite van het leven niet waard (wat mij doet denken aan mijn kwaliteitsmotto: als iets de moeite waard is om te doen, dan is het de moeite waard om het goed te doen).

Het verdere programma van de middag:
– Interview door Erik van Antoine over een Dilemma van de laatste
– Gelegenheid voor overige aanwezigen tot het stellen van Verhelderingsvragen aan Antoine
– De cruciale activiteit van het zich Verplaatsen door de deelnemers in de rol van Antoine:
— Wat zou jij voelen en Waarom
— Wat zou jij denken en Waarom
— Wat zou jij doen en Waarom
— Wat heeft dit met het Cooperatieve te maken

Essentie, crux bepalen
Kernwaarden analyseren

Het Dilemma gaat over sponsoring van een actviteit in een wijk van Helmond, waarbij de sponsoring deels plaats vindt in de vorm van euro’s, deels in de vorm van meewerken aan de activiteit door de Rabobank-mensen die in de betreffende wijk wonen. Achteraf blijken maar 2 van de 8 Rabobank medewerkers in de wijk meegewerkt te hebben.

Het verplaatsen is in de eerste plaats een individuele activiteit. Vervolgens ondervragen we in kleine subgroepen elkaar over onze individuele antwoorden, op basis van wat Erik noemt: professionele onnozelheid, een combinatie van: ik weet het niet en ik begrijp het niet (niet-empathisch bevragen en ‘socrateasen’ noemt ie het ook). Erik doet het voor met Peter Roemaat als vrijwillig slachtoffer.

Dan volgt de finale: Erik daagt ieder uit de crux van de casus te formuleren, en te vertellen ! Vervolgens is de vraag in een kort essay de casus te verbinden met jouw eigen essentie en de 3 kernwaarden van de Rabobank volgens een van de Founding Fathers van de Rabo: Friedrich Raiffeisen: selbsthilfe, selbstverwaltung en selbstverantwortung. Als laatste geeft ook Antoine ons zijn (mooie) Essay.

Aanwezigen zijn enthousiast en verrast over de mooie middag en de mooie resultaten ervan. Ikzelf heb begrip gekregen van de Rabobank Helmond invulling van cooperatief bankieren: het gaat om in de gemeenschap zijn. Ik was ook aangenaam verrast door de koppeling die Erik ons aan het einde van de middag liet aanbrengen tussen de casus en onze eigen essentie. Erik heb ik als blijk van dank Angelsaksen versus Rijnlanders van Jaap Jan Brouwer en Piet Moerman gegeven, Antoine om dezelfde reden: De broedfactor van Peter Camp. We sluiten af in De Vlegel.

Ik wil de formule van deze middag (zoals we die ook al hadden bij de Hagert in december vorig jaar) voortzetten, zou wel in 2011 elke 2-de vrijdagmiddag van de maand met bedrijven die iets met het Rijnlandse hebben, bij elkaar willen zijn (roulerend) op de locatie van een van de bedrijven en dan met elkaar aan de slag gaan met een vraagstuk van het bedrijf waar we zijn ! Wordt vervolgd dus in de richting van een Rijnlandse Kring Zuid Oost Brabant, de invulling voor de volgende DeLimes Zuid 10 december 2010 krijgt een invulling vanuit dit perspectief !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *