MDF verder op haar Rijnlands pad

MDF viert 2 juli 2010 haar 25 jarig bestaan. Bij die gelegenheid staat MDF met en met behulp van haar vele partners stil bij haar missie. Het Rijnlandse helpt om haar uitgangspunten voor de komende 25 jaar te expliciteren ! Een iets meer gedetailleerd verslag volgt hieronder.

MDF staat voor Management for Development Foundation. Bij hen is expliciet waar management voor is ! Het staat bij hen in dienst van het mooie begrip ontwikkeling. MDF was Rijnlands avant la lettre !
Een van de sprekers ISS (Institute for Social Studies) professor Peter Knorringa meldt die middag ook dat OS (Ontwikkelingssamenwerking, met o.a. haar aandacht voor armoede bestrijding en voor lokaal vakmanschap) in essentie een Rijnlands idee is. Wat wil je nog meer !

Jaap Peters (later genoemd de Jack van Gelder van het Rijlandse) trapt af met het filmpje over de Blauwe en de Rode pil, komt vervolgens met een PechaKucha (met 20 slides met 20 seconden per slide = 400 sec, met een presentatie van 6 min en 40 sec) over het Rijnlandse model, met o.a.:
– het was werkelijkheid in de landen waar de Rijn doorstroomt
– het is een vorm van kapitalisme,
– met kenmerken op macro, meso en micro nivo,
– onderzoek wijst uit dat het geld oplevert
– het Angelsaksische leeft in een bedachte wereld
– er is hoopgevende praktijk, bijv. Buurtzorg
– als Rijnlanders gaan we niet Angelsaksisch en Rijnlands mixen; in een vegetarisch restaurant kun je ook geen vlees eten …

Als Jaap dan op MDF en OS komt, maakt hij goed duidelijk dat het Angelsaksische in essentie vertrekt van beloftes aan de aandeelhouder, daartoe plannen maakt en uitrolt, etc
Ook de Grot van Plato komt langs, en o.a. met behulp daarvan tot slot: werken op basis van afbeeldingen van de werkelijkheid i.p.v. met de werkelijkheid zelf is misdadig !
En helemaal tot slot een fimpje met als boodschap: blinde geleide honden kunnen we leren goed om te gaan met regels …

Spreker 2 is Mike Jansen van Fair Trade Original met bijvoorbeeld een mooi lijstje van fair trade principles. Spreker 3 is ondernemer Dirk Kam, met een open, eerlijk en authentiek verhaal over zijn worsteling hier en in Afrika.
Ter toevoeging aan beide verhalen:
– het Rijnlandse is op zich een mix van aandacht voor Geld/Profit,  aandacht voor Planet en aandacht voor Mensen/People. Cash Flow > 0 hoort bij het Rijnlandse naast en gelijkwaardig aan de andere dingen die bij het Rijnlandse horen..
– het Rijnlandse is geen ideologie, geen religie, geen dogma, maar een set van axioma’s, open voor discussie, een bron van inspiratie, wel ja

Tot slot vraagt Peter Knorringa aandacht voor het Chinese model, waarna in de discussie een van de MDF-ers aandacht vraagt voor het Afrikaanse model. Wat mij betreft prima: Chinezen en Afrikanen hebben ook prachtige en krachtige tradities en potenties, die zij ook niet simpel moeten laten overwoekeren door het Anglo-Amerikaanse !

Herman Snelder (de Jack van Gelder van MDF) sluit af met de 5 uitgangspunten voor de toekomst van van MDF:
1. We versterken organisaties en netwerken voor een meer gelijkwaardige wereld
2. Onze trainingen en advisering zijn gebouwd op Rijnlandse principes en praktijken
3. We smeden duurzame relaties met klanten en collega-organisaties
4. We werken op basis van vertrouwen met medewerkers in al onze vestigingen
5. We willen een prettige organisatie zijn met door kwaliteit gedreven collega’s.

Jaap Peters sluit af met een prachtig verhaal uit zijn prachtige boek Bij welke reorganisatie werk jij, over hoe vertrouwen een zaak van mensen is …

Tot slot genieten we met z’n allen van de overwinning van Oranje op Brazilie, alsof dat geen goed voorteken is !

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. herman schreef:

    Prachtig Sjaak, dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *