Blind geloof in de vrije markt

Fraai ESSAY van Karel van Haaften, econoom van huis uit, 25 jaar bij De Nederlandse Bank en nu trainer in de Socratische Gespreksvoering Training, die ik deze dagen met veel plezier volg. Helder hoe hij wijst op TMS, Theory of Moral Sentiments, het boek dat Adam Smith schreef voordat hij zijn veel bekendere boek over de WoN, the Wealth of Nations schreef. Smith introduceerde er 2 belangrijke begrippen in: ‘Mutual sympathy’ en ‘Impartial spectator’, welke (zo leert Karel ons ook) erg gelijk lopen met naastenliefde resp. geweten.
Tevens in het verlengde daarvan een kortere tekst van Karel: Adam Smith zou een eed voor bankiers toejuichen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Koen Krikke schreef:

    Een mooie aanvulling is de recensie door Ben Knapen van de biografie van Adam Smith (22-10-10, NRC). zie http://www.spulomdingenvantemaken.nl/wordpress/?p=5115

    In de biografie wordt erop gewezen dat Smith zich als filosoof druk maakte over het (interstatelijke) portectionisme. Zijn pleidooi voor de vrije markt kun je niet vertalen als een pleidooi voor het kapitalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *