3-de Grote Rijnland Congres (2): 29 oct. ’10

Focus zal zijn op de morele crisis, zoals aangegeven in eerdere/eerste bericht

Jaap Peters en Hester Heringa schrijven in hun mooie en goede boek Bij welke reorganisatie werk jij in Hoofdstuk 2 over mores, moraal en moreel: zowel een moraal als het moreel (beiden afgeleid van mores) zegt veel over dieper liggende waarden als ethiek.

Hans Kung stelt in zijn interview met de Zeit 30 december 2009 dat er 3 dingen nodig zijn waarmee een economie functioneert: een functionerende markt, functionerende instituten en een moraal !

Susan Neiman hield afgelopen zondagavond in de herhaling van de inburgeringscursus tot wereldburger van de IKON een prachtig en krachtig pleidooi voor Morele Helderheid, ook de titel van haar gelijknamige boek.

Ken Wilber onderscheidt in zijn integrale theorie de buitenkant en de binnenkant zowel van het individu als van de collectiviteit. 
– Otto Scharmer schreef het op zich indrukwekkende The Blind Spot of Economic Thought: Seven Acupuncture Points for Shifting to Capitalisme 3.0, heeft het wel over bewustzijn. Het aandacht vragen voor de binnenkant van individuen en collectiviteiten, zoals Wilber doet, vind ik echter een stap vooruit/verder
– De Commissie De Wit (van het Parlementair onderzoek van de Kredietcrisis) maakt al helemaal geen link naar de moraal van de verschillende spelers in het Kredietspel.

Het Congres kan ons helpen enerzijds bij het kritisch onderzoeken van de waarden die ons handelen sturen en anderzijds bij het nagaan van wat wij er in ons dagelijks handelen van waarmaken.

Henk Hogeweg en ik ontmoeten elkaar vrijdag, om dan verder te spreken over hoe we het Congres gaan inrichten (werkvormen, locatie, spreker(s)). Dus: wordt vervolgd en houd 29 october vast in je agenda, want goed wordt het (weer) !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *