Het Socratische gesprek

Gisteravond was er weer een bijeenkomst van het Socratisch Cafe Eindhoven. Ik was er voor het eerst. Wat mij betreft smaakt het naar meer:
– het thema (het offer) was mooi,
– het proces (het Socratische gesprek) was mooi,
– de deelnemers (ongeveer 20, 2 subgroepen) waren boeiend/gevarieerd,
– de begeleiding (Erik Boers in mijn geval) was liefdevol, betrokken, relaxed
– de uitkomst was goed (meer zicht op het begrip Offer).
Behalve de mensen en de locatie vond ik het boeiend om de methode van het Socratisch gesprek te leren. Vandaar daar het accent op hieronder: 

1. Eerste vraag was om te komen met associaties bij het thema Offer, tevoren aangereikt aan de begeleiding van de bijeenkomst, www.hetnieuwetrivium.nl
2. Tweede punt was: welke vragen hebben jullie over het thema. Hier is voor het eerst tot een keuze en tot een omschrijving te komen. Onze uitkomst: Wanneer besef je dat iets een offer is.
3. Dan is het moment daar om met voorbeelden te komen en er daar een uit te kiezen. Bij ons valt de keuze op een situatie waarin iemand tot zo’n 3 jaar terug gedurende de 3 jaar daarvoor zorg verleend heeft aan de zus van een vriendin, oorspronkelijk tijdelijk
4. Vervolgens gaan we in de diepte van het gekozen voorbeeld van een van de deelnemers dus
5. Dan is de uitdaging aan de andere deelnemers om zich te verplaatsen in de situatie van het voorbeeld en de situatie op jouw manier te duiden.
6. Dan is de vraag wat punt 5 aan de brenger van het gekozen voorbeeld gebracht heeft
7. Dan richten we ons met z’n allen op al het materiaal dat de bespreking tot dan toe opgeleverd heeft en bespreken we opnieuw de hoofdvraag.
8. Tot slot kijken we opnieuw naar het thema en bespreken we wat de avond ons gebracht heeft t.a.v. het thema: het offer. Voor mij vooral 2 elementen:
– het gaat om de last die we dragen, die ten koste gaat van onszelf
– uit genegenheid voor iemand (bijv. familielid) of iets (bijv. een ideaal, a la Gandhi )

Mooie aanpak, die ik inderdaad zeer bruikbaar acht om een boel aspecten van het Rijnlandse met elkaar dieper te begrijpen …

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *