De conceptuele spiraal als alternatief voor de PDCA-cyclus

 Deze spiraal is gebaseerd op de wisselwerking tussen enerzijds de werkelijkheid en anderzijds ’s mensens mindset/betekenis/axioma’s/aannames/veronderstellingen/etc. Interessant !

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Koen Krikke schreef:

    Dit artikel biedt een mooie uitwerking van de manier waarop je Rijnlandse kenmerken in de praktijk kunt brengen, en wat de waarde ervan is. Ik denk aan Contextgevoeligheid, Een Emergente strategie als norm, meten=weten en ‘Hier en nu’ (IST) als uitgangspunt.
    Kortom: Een mooi Rijnlands alternatief voor het A-A-se PDCA!

  2. Daan schreef:

    Kerklaan gelooft dat de PDCA cyclus zou leiden tot extreme beheersing van de processen en alle creativiteit en innovatie uit de organisatie haalt. “Door steeds in de PDCA cycle te blijven, wordt het innovatieve out of the box denken verdrongen. Dat is maar zeer de vraag. Het ligt er maar aan hoe je naar de PDCA cyclus kijkt en de verschillende stappen definieert. Bij plan (van de doelstellingen) is het gebruikelijk dat je naar de omgeving kijkt (orienteren); je plannen leidt je immers ook af van je visie op de wereld en welke rol jouw bedrijf daar in zou kunnen spelen. Ook bij de stap Act is het gebruikelijk dat er gekeken wordt naar alternatieve plannen en bij de uitvoering (do) zou creativiteit zeker een rol moeten spelen. Ik geloof wel dat de PDCA cyclus wellicht iets anders zou moeten worden ingericht bij organisaties die drijven op innovatie zoals Google en Apple, maar de essentie van de PDCA zoals Deming deze beoogt, blijft een uitzonderlijk sterk verhaal. En negatieve spiraal wil ik het zeker niet noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *