“De managementmythe”

Het Rijnlands Congres dit najaar heeft als thema Moraal.

Bijgevoegd een scan uit het boek van Matthew Stewart: “De managementmythe” (Meulenhoff, Amsterdam, 2009).

Interessant boek: stelt de basis van het wetenschappelijk managementdenken ter discussie. Taylor, Mayo, Porter en Peters worden tegen het licht gehouden. Op basis van historisch onderzoek trek hij de conclusies dat hun uitspraken vaak op verdraaiing van feiten en verkeerde wetenschappelijke uitgangspunten gebaseerd zijn.

De scan geeft kritiek op het onderzoek van Mayo, maar komt ook met enkele filosofische beschouwingen (Stewart is van oorsprong filosoof). Wellicht is hij een interessante spreker. In samenwerking met Meulenhoff en een universiteit is hij wellicht naar Nederland te halen.

Trouwens: naast zijn analyse van het organisatiekundig denken fileert hij de grote Amerikaanse consulting bedrijven. Het is nog erger dan je vermoedt. Boek is dus een aanrader.

Hans Achterhuis geeft in “De utopie van de vrije markt” kritiek op het neo-liberale (Angelsaksische model) denken. Achterhuis is filosoof, dus een lijn naar moraal en naar het congres. Let op: Achterhuis schreef ook een boek waarin hij kritiek geeft op het utopisch denken. Hij zou ook best wel kritisch kunnen zijn op het Rijnlandse model. Wel mooi voor een discussie/panel.

Met vriendelijke groeten,

Nol Hovens

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *