Verslag Bilderberg Conferentie 2009

Nol Hovens stuurt ons dit verslag. Het Congres over Duurzaam succes bevat o.a. een Inleiding van CPB directeur Coen Teulings, waarin hij expliciet stil staat bij Rijnlands versus Angelsaksisch. Wat mij betreft een voorbeeld van iemand die slechts beperkt effecten ziet van aandeelhouderswaarde-kapitalisme. Hij zegt:

De periode tussen 1990 en 2005 kenmerkt zich door een toenemend belang dat in beleid wordt toegekend aan aandeelhouderswaarde. Beschermingsconstructies worden afgeschaft. Dat heeft in Nederland redelijk succes gehad. De koers-winstverhoudingen zijn opgelopen; aandelen worden meer waard. Dat leidt tot lagere kapitaalkosten en heeft sterk bijgedragen aan een zeer bloeiende periode voor de Nederlandse economie. Tussen 1990 en 2005 is onze economie harder gegroeid dan de rest van Europa; het is ons zeer voor de wind gegaan. Onze werkloosheid hoort nu in Europa tot één van de laagste. Dat is mede hieraan te danken.

Er zijn nog andere ook belangrijke niet genoemde effecten: het toenemende belang van kwartaalcijfers, winst, kosten, geld, niet alleen in de profit- maar ook in de not-for-profit sector (onderwijs, zorg, overheid), privatisering / invoering van de marktwerking, afbraak van de verzorgingsstaat ….

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *