Raiffeisen

Gister ter lezing van (oud-collega) Erik Boers geleend en vandaag gelezen: Raiffeisenlevensroman van een groot pionier, een korte, mooie beschrijving van leven en werk van Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888), bedenker en oprichter van de Raiffeisen bank, naast de Boerenleenbank het andere deel van de Rabobank, zoals die in 1972 is gevormd uit die twee.

Mooi om te lezen hoe deze burgemeester (!) in steeds andere plaatsen nood zag en daar mee aan de slag ging, voor ging in de bundeling van krachten, in het helpen van elkaar, in de cooperatieve zelfhulp.
De 3 grondbeginselen voor cooperatief ondernemen blijken:
Selbsthilfe, zelfhulp
Selbstverwaltung, zelfbestuur
Selbstverantwortung, zelf verantwoordelijk voor het (voort)bestaan van de cooperatie.
Het boekje wordt door Erik en collega’s gebruikt in management trainingen binnen de Rabobank.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *