Een mooi/Rijnlands 2010 !

2009 was het jaar van de Crisis, waarbij ik nog steeds de analyse van Wijffels het beste vind; hij spreekt terecht over crises, die met elkaar te maken hebben. De Klimaattop in December in Kopenhagen was een eerste poging om wereldwijde betrokkenheid te organiseren. Simpel is dat niet, geen reden om besluitvorming te laten aan de G20 of aan de G2. Met de verandering van uni-polair naar multi-polair moeten we nog leren omgaan. 

Ook Europa maakte stapje vooruit. Bijzonder om te lezen dat NRC-columnist Luuk van Middelaar toetreedt tot het kabinet van Van Rompuy. Luuk promoveerde dit jaar op een algemeen bejubeld proefschrift over de ontwikkeling van Europa.  Hij beschrijft hoe de leiders van de landen van Europa ook toenemend verantwoordlijkheid nemen voor Europa. 

In ons landje krijgt onze regering het komend jaar de kans om een aantal samenhangende baanbrekende keuzes te maken, op basis van het voorwerk van de 20 ambtelijke werkgroepen. Een die over onderwijs gaat, laat zich adviseren over onderwijs op Rijnlandse basis. Een tante van me in de zorg wordt maar eenmaal per week gewassen, maar zelfs dat gebeurde vorige week niet, vanwege gebrek aan personeel. Hopelijk geven keuzes zicht op verbetering ook in dit opzicht.  

Ik stel voor dat het kabinet in het najaar 100 dagen het land door gaat om keuzes toe te lichten; misschien is dat de manier om een doorbraak uberhaupt te realiseren, een tweede termijn van 4 jaar te verdienen, Wilders op afstand te houden bij de verkiezingen in 2011. 

DeLimes Zuid staat sinds 2009. De inspirerende rode draad is Bedrijfskunde 7.0. De eerste keer (15 mei) was over de Crisis, over energie en synergie, de tweede keer (18 sep) over Conventies en over de ongekende mogelijkheden die ontstaan bij het relativeren daarvan, de derde keer (11 dec) was bij een schitterend voorbeeld van kleinschalige zorgverlening (De Hagert) en over Presencing (zijn in je essentie).  Voor de eerste keer in 2010 dienen zich 2 groepjes aan, die willen organiseren !

Boeiend om in het December 2009 Magazine van de TU/e Bedrijfskunde te lezen:
– De MBA’er uit de drivers seat!
– een (positieve) bespreking van Bij welke reorganisatie werk jij,
er zit ontwikkeling in het denken daar !

Rondom de wisseling van de seizoenen zitten we met zo’n 10 a 15 geinteresseerden altijd een avond bij het Rijnlandse MDF in Ede. Geinteresseerden zijn altijd welkom. In 2009 inspireerde Peter Vijgeboom ons/mij zeer met zijn filosofische inzichten. Een van zijn hoofdstellingen is meen ik dat de werkelijkheid/realiteit een Rijnlandse kering is! Verder werden we zeer aangenaam verrast door CDA-Tweede Kamer lid (sinds kort) Hein Pieper. Zijn katholiek sociaal denken bleek te bevatten:
– het relationele mensbeeld, i.p.v. het autonome mensbeeld,
– het subsidiariteitsbeginsel, het organiseren van onderop,
zeer Rijnlands.
Henk Hogeweg gaat ons 18 maart 2010 vertellen over zijn Cooperatieve Anarchie.
Mogelijk produceren we in 2010 een uitgave over het ontstaan en de kern van het Rijnlandse denken.

In 2009 verschenen weer een hoop inspirerende boeken, waarvan ik in 2010 nog ga lezen:
Spoedcursus Verlichting, een innerlijk avontuur, van Tijn Touber
Niemandsland, biografie van een ideaal, van Marcel van Dam
Het Licht en de Korenmaat, je ziel als werkgever, van Hans Wopereis
De Dialogische Organisatie, van Joep Wijsbek.

Naast DeLimes is er nu ook het RijnlandInstituut, dat ook voluit expliciet gaat voor het Rijnlandse. Op basis van eenvoud, vertrouwen en echtheid:
– onderzoeken ze op de werkvloer,
– bespreken ze uitkomsten aan de Bestuurstafel.
Ze organiseren ook het RijnlandCongres 2010. Ik schrijf me er bij deze al voor in !

Ik blijf dit Weblog bijhouden, hoewel het NRC helaas bezwaar maakte tegen mijn gebruik van hun pdf-files. Mogelijk draai ik mijn abonnement op de NRC en mijn weekendabonnement op de Volkskrant precies andersom. Zie ook eens wat er vandaag allemaal weer voor mooie artikelen in de Volkskrant staat !

Hopelijk kunnen we elkaar in 2010 allemaal weer veel geven, om te beginnen mijn beste wensen voor iedereen!

Sjaak Evers
[email protected]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *