RIJNLANDSE ZAKENBANK

Mijn Rijnlands is vroeg uit de veren en mijn digitale FD openen. En wat vind ik daar? Een ‘nieuwe Nederlandse bank voor Nederlandse ondernemende families’ die zich richt op de middenmarkt. Waarom noemen ze het niet de Rijnlandbank?

Lees hier maar meer …
http://www.fd.nl/artikel/13767392/nieuwe-nederlandse-zakenbank-krijgt-langzaam-maar-zeker-vorm

Over het verschijnsel actie: wat de Rijnlandse beweging ook is, het is een beweging in de taal. Onze besprekingen zijn als stromen, bewegingen zijn stromingen. Wanneer het Rijnlandse een idee zou hebben zou het een ideele stroming zijn, zo iets als het socialisme. Tot mijn geluk is het daar te chaotisch voor.

Zelf heb ik geen grote vaardigheden in het netwerken. Wat ik wel weet is dat een netwerkactie ‘ternauwernood’ een actie genoemd kan worden. Ternauwernood, een echt Rijnlands woord ontstaan in de krochten van een Rijnlandse beweging die zwoegde onder heren, maar al lang wist van ‘ontsnapt op het laatste nippertje’.  Netwerken mag ik niet zo, het grenst me te veel aan het dagelijks leven. Je praat met iemand, je hebt geen idee wat je zou kunnen verkopen, en plots…is er bezigheid, bussiness. Rijnlands adviseren is volgens mij zodanig dat je pas helpt wanneer je zeker weet dat de ander het niet alleen kan. Mischien helpt het nog het meest dat je zegt hem niet te kunnen helpen. Of zelfs dat niet zeggen …iemand die aan het zwijgen van de ander ontdekt dat hij niet meer te redden is. Hij krijgt visie gratis.

Het ligt me na aan het hart het Rijnlands op onderdelen wat uit te baggeren, te verdiepen. Een ultieme netwerkorganisatie is ternauwernood een woord. Een rot woord dat je dagelijks’ gesprek privatiseert, je de taal zelf ontneemt, die andere, die je op onvermoede momenten opeens even meeneemt. Als het bierblikje dat ‘ternauwernood’ van de bodem van de Rijn wordt getild, om als het laatste milieuafval door de Delta in de zee van opgeschoond milieu rond te drijven. Ons laatste stukje afval, ontdekt door een archeoloog in 2112, geplaatst in het museum van milieuresten. Een echt Rijnlands woord.

De netwerkorganisatie is een sluipend en verderfelijk iets. Het professionaliseert onderhuids. Het transformeert elk woord in een woord met een belang. ‘Goede morgen juffrouw Janneke’, ‘of ik hou van jou’ , onder huwelijkse voorwaarden. Daarom zou het me wat zijn wanneer de Rijnlandse beweging geen netwerkbeweging zou worden: en toch zichtbaar: als stroom. Want alleen stromen maken het land vruchtbaar (vrij naar Hoelderlin). Wanneer woorden niet communiceren maar tegen houden, als een Rijndijk, zacht glooiend in de groene deltazon, als een Rijnlandse bank, die de al te hitsige geldstromen door zijn soliditeit weet te keren.

Leve de Rijnlandbank. Een echte actie.

groeten,

Peter Vijgeboom

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *