DeLimes Nieuwsbrief 15

Nog een jaar om u voor te bereiden op 2011
2010 wordt het jaar om u voor te bereiden op 2011. Nadat de financiële crisis onontkoombaar naar buiten kwam, hebben de centrale overheden vooral veel uitstel gekocht. Maar het herstel zelf is uiteraard niet te koop. Staatsecretaris Anke Bijsterveld kondigde voor na 2010 al grote kortingen aan op de rijksbijdragen aan de gemeentebegrotingen. Dat is niet alleen slecht nieuws voor gemeenten, maar voor praktisch alle organisaties die afhankelijk zijn van overheidsgeld. Omdat de overheid anti-cyclisch investeert, hebben zij in feite nog een jaar om zich voor te bereiden op de grote klap. Voor het bedrijfsleven is het al niet anders; wie er niet in slaagt fundamenteel te vernieuwen in deze periode, is de verliezer van morgen.
Dus gemeenten, sluit de doelmatigheidsonderzoeken, kap de kerntakendiscussies. Denk na over nieuw organiseren. Missie/visietrajecten zijn pure luxe als ze niet gepaard gaan met een echt vernieuwende aanpak om ze te realiseren. En bedrijven, het slopen van een managementlaag is echt niet schokkend nieuw. De kaasschaaf erover is gewoon niet goed genoeg. Zonde van zo’n mooie crisis.

Rijnlands bij de tijd
Twitteren is het woord van 2009 geworden. Oud nieuws. Wie zich afvroeg hoe de hashtag #gk09 op 26 november de top 5 trending topics binnenstormde, had de eerste landelijke dag van de bibliotheekinnovatie gemist. Slotmanifestatie en tevens Rijnlandse meesterproef van 24 innovatieteams uit 20 bibliotheken die een jaar lang samen optrokken richting toekomst. Ook voor DeLimes een meesterproef overigens. Klik hier voor wat eerste beelden.

Rijnlandweek: nog een plek
Dat Rijnlandse waarden en principes een sleutelrol spelen bij het uitvinden van de toekomst, daarvan zijn wij wel overtuigd. Net als de deelnemers aan de Rijnlandweek overigens. Hun testimonials liegen er niet om. We registreerden er twee tijdens de door twee deelnemers georganiseerde reünie een paar weken terug. Beluister ze en klik daarna hier om u op te geven voor de Rijnlandweek in de eerste week van januari. Er zijn nog een paar plaatsen.

Netwerkbijeenkomst in Wijchen
En dan is er nog de netwerkbijeenkomst op elke tweede vrijdag van de maand. Op 11 december is DeLimes Zuid aan de beurt. Die organiseert een bijeenkomst in het Brabantse Wijchen. Klik hier voor het programma. Opgeven bij ons secretariaat. Eerder werd al DeLimes Oost opgericht en in 2010 schuift ook DeLimes Noord aan. Plotseling valt er iets af te stemmen. Dat gaan we ook doen. Wie organiseert wat precies waar en wanneer? De eerste in 2010 is overigens niet op de tweede vrijdag, maar op de derde; 15 januari dus, waarschijnlijk in Oost. Houd daarom deze nieuwsbrief in de gaten. Bent u bij ons secretariaat bekend als bezoeker, dan krijgt u bovendien een e-mail van te voren.
De netwerkbijeenkomst van november in Zwammerdam gaat overigens nog een staartje krijgen. Gast was Jim Rough uit de VS die sprak over het opnieuw uitvinden van onze democratie. Daar begint het wel tijd voor te worden volgens sommigen. Jim wordt opnieuw naar Nederland gehaald voor een workshop dynamisch faciliteren. Ook hiervan houden we u via de nieuwsbrief op de hoogte.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *