Niemands land en De onrendabelen

Niemands land is het nieuwe boek van Marcel van Dam,
– geintroduceerd door hemzelf (‘We worden buitenpost van beschaving’ met bijv.: God zij dank heeft de evolutie ook moraal geproduceerd)
– (positief) besproken door Anet Bleich (‘Aanslag op het vertrouwen’, over een trendbreuk in onze beschaving),
beiden in de Volkskrant van afgelopen vrijdag.

De Onrendabelen is de documentaire van de VARA op de TV van vrijdagavond, eveneens van Marcel van Dam, over hetzelfde thema als het boek. 4 zgn. onrendabelen (kosten de maatschappij meer dan ze opbrengen) komen uitgebreid in beeld en aan het woord, gelardeerd met uitspraken van allerlei deskundigen. Arnold Heertje stelt bijvoordeeld de vraag of topbestuurders (als je integraal kijkt, wat natuurlijk de enige goede kijk is) de maatschappij niet meer kosten dan ze opbrengen !

Zowel Boek als Documentaire behandelen hetzelfde als wij o.a. aan de orde stellen:
– Met Reagan en Tatcher is de afbraak van de verzorgingsstaat begonnen
– Welke regering we hadden, maakt voor ontwikkeling niet zoveel uit
– Geld is veel te belangrijk geworden
– Documentaire legt ook de link naar de Mont Pelerin discussies, die Piet Moerman ons geleerd heeft !

Allerlei discussies naar aanleiding van Boek en Documentaire gaan dan vooral over:
– of de cijfers wel allemaal kloppen,
– of laagste inkomens nu wel of niet gestegen zijn sinds 1980 (volgens CBS wel),
behoorlijk Angelsaksische discussies. Moraal van het verhaal, strekking van het betoog is niet mis te verstaan !

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Koen schreef:

  De documentaire is een indrukwekkend werkstuk: het maakt een schrijnende werkelijkheid zichtbaar. Niet een van de afgelopen jaren, maar een er al decennia is. Mooi ook dat Marcel van Dam niet schroomt om de grote zwijger Wim Kok even de revue te laten passeren, overigens ook zonder een mening over zijn bijdrage.

  Op de moraal van de documentaire heb ik wel even zitten broeden. Gaat die eigenlijk niet over het falen van de verzorgingsstaat? Zoals Hein Pieper in zijn stuk (http://www.rijnlandse-expeditie.nl/2009/01/20/het-rijnlandsmodel-schept-de-condities-voor-een-zelforganiserende-samenleving/) ook zichtbaar maakt: “We meenden dat de staat een sterke functie heeft tegenover de markt en samenleving”, maar de staat kan het denken en leven van mensen niet overnemen.

  De moraal moet dus niet zijn: “het gaat nog niet overal goed in onze samenleving; de staat moet aan de bak!”, maar “we moeten de rol van de staat nog eens goed overdenken”.

 2. Sjaak Evers schreef:

  Koen,

  Volgens mij omvat ‘moraal van het verhaal’ dingen als:
  – We moeten ons niet vergissen in de werkelijkheid
  – Verzorgingsstaat is afgebroken !
  – Geld is veel te belangrijk geworden
  – Regering maakt(e) niet uit,
  zoiets,

  Gr

  Sjaak

 3. Johan schreef:

  Zoals je ziet heb ik in tijd gelijk ggekeren.De rellen in arabische landen zijn voedsel rellen en niet social of politiek gerelateerd; daarvoor is de combinatie islam en de doorsnee ontwikkeling niet geschikt.De nieuwe zittende macht maakt er nog een grotere puinhoop van.Onderliggende oorzaak; geen productie van enige betekenis, te weinig ontwikkeling en islam.Vandaar dat het ook naar meer arabische landen zal overslaan en dat de resultaten hetzelfde zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *