The Wisdom Council Process

This is what Jim Rough brought us together with DeAnna Martin during the DeLimes bijeenkomst gistermiddag in Zwammerdam. Een mooie introductie in een mooie methode. ‘In this way We the People provide leadership to the government’.
Daarnaast blijft het inspirerend om geinteresseerden in het Rijnlandse te ontmoeten, om bekenden te ontmoeten, om nieuwe kennis en kennissen te maken. Martin Swinkels was er helaas niet, ‘zijn’ Anne heb ik mogen ontmoeten. Mijn broer heeft wat gemist !

Jim vertrekt vanuit zijn Amerikaanse werkelijkheid: er was ooit een conversatie die leidde tot ‘the system’, the constitution, the Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, waarna daarbinnen rationele debatten en elites waren, belanggroepen en machtsstrijd, consultants ‘to facilitate decision making’, allemaal zonder ‘the system’ te veranderen.
Jim pleit ervoor meer terug te gaan naar die allereerste conversatie, die hij karakteriseert met ‘the wisdom council process, choice creating, co-sensus, We the People, co-founding’, waarbij hij een belangrijke rol toekent aan ‘Dynamic Facilitation’.  

Het Wisdom Council Process gaat ongeveer als volgt:
– the community (een stad, een wijk, een organisatie, etc) kiest ‘randomly’ 12 mensen (een groep die bij wijze van spreken goed in een huiskamer kan),
– de 12 mensen kiezen zelf het issue waarmee ze aan de slag gaan
– ze ontwikkelen unaniem een perspectief op het issue in een sessie van enkele dagen, met Dynamic Facilitation, using 4 lists: Solutions, Concerns, Data and Problem Statements
– ze presenteren hun perspectief aan de community
– de community praat erover in een Open Space-achtige sessie, maakt zich perspectief eigen
– de community kiest opnieuw 12 mensen en het proces herhaalt zich.
Doorlooptijd per cyclus is ongeveer zo’n 4 maanden. Jim heeft er zo’n 15 jaar ervaring mee in de US, nu ook in Europa, bijv. in Oostenrijk.

Websites met meer details:
www.societysbreakthrough.com
www.wisedemocracy.org
www.dynamicfacilitation.com
www.co-intelligence.org

Uiteraard hebben we in subgroepen en met Jim en Anne geanimeerd erover gesproken, allerlei nadere vragen kunnen bespreken. verdieping kunnen realiseren. Methode heeft zeker overlap met andere mooie dingen zoals Presence en Ubuntu. Het is een echte Rijnlandse methode, het vertrouwen in de kracht van mensen spat er van af, mooi ontdekt door Harold Janssen tijdens de meest recente OD (Organisation Development) Conference, ergens over de plas.

Helma Ton organiseert vanuit haar Slow Politics beweging een vervolgbijeenkomst. Mogelijk kunnen we een verbinding realiseren met de Club van Madrid, waarvan Wim Kok kennelijk gister voorzitter is geworden: een verzameling  van oud-regeringsleiders en staatshoofden, die de democratie willen versterken.

Volgende keer 11 december is DeLimes Zuid weer aan de beurt. Het is dan te doen op Zorgboerderij De Hagert  in Leur bij Wijchen bij Nijmegen. Ieder is van harte welkom bij deze ongetwijfeld weer boeiende bijeenkomst, want een schitterende kleinschalige zorginstelling.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *