Geld alleen is armoede

Zo luidt vandaag de voorkant van de Coachingskalender. Op de achterkant staat:

Niet alles is in geld uit te drukken

Er is een fundamentele spanning tussen het materiele en cultuur, stelt Arjo Klamer, hoogleraar Economie van Kunst en Cultuur. Als er iets van waarde is in de relatie tussen mensen, dan kan het daaraan toekennen van economische waarde veel kapotmaken. Als je mij een bijzondere ervaring geeft en je presenteert mij de rekening, heeft dat effect op die ervaring. Er zijn sferen waar wij geld ver weg houden.

Als een collega je helpt met een artikel, is het ondenkbaar dat hij daarvoor een rekening stuurt. Dat is de logica van collegialiteit. Als professional wil je als professional gewaardeerd worden. Geld moet aan de rand staan.

Zo heb je een markt waar de logica van geld domineert, en daarnaast de ‘oikos’, daar waar wij thuishoren, waar de mensen zijn met wie je een wezenlijke relatie hebt. Dat lijk steeds kleiner te worden in onze westerse samenleving, omdat aan veel relaties de logica van tegenprestatie verbonden is.

Geld is niet meer of minder dan een instrument om anderen waarden te genereren. Als geld de boventoon voert, is dat een teken van armoede

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *