Spelen met CONVENTIES, 18 sep., Eindhoven

Zijn en bewegen, jezelf zijn, zijn als dynamisch begrip, ik en de ander, goed en kwaad, een wereld zonder doelen, enkele van de dingen die langs komen in de verdieping die er ook is tijdens de tweede middag van DeLimes Zuid, gister ook in Eindhoven.

Naar schatting ongeveer 15 mensen verzamelen zich rond 14h00 op het NS Sation Eindhoven onder de fraaie nadenker van Mondriaan: Conventie, een soort herinnering, is het grootste beletsel om te genieten van leven en kunst. Bertil van Woezik legt uit hoe er een relativering in zit (maar een soort herinnering) en tegelijk iets heel absoluuts (het grootste beletsel). Dat kan alleen een kunstenaar bedenken. Het is er opgehangen door de kunstenaar Joseph Kosuth in 1996, in overleg met het van Abbe museum, bewust niet in het museum, maar in het station, midden in de stad. Nu geldt misschien nog meer dan toen dat iedereen kunstenaar is.  Zeker vandaag op 18 sep. in Eindhoven, de dag van de 65-ste herdenking van de bevrijding van Eindhoven. (Kennelijk heeft Burgemeester Van Gijzel gisteravond in dat kader zowaar gezegd dat ieder recht heeft op dromen).

Op NS Station Beukenlaan sluiten er nog enkelen aan. Daar ga ik met een aantal mensen conventie getrouw naar de uitgang van het station, richting Strijp T. Bertil gaat met een aantal andere mensen de andere kant op naar het einde van het perron en geniet daar met hen van een mooi stukje muziek.

Op Strijp T treffen we later nog een behoorlijke groep mensen, met het gezelschap van Bertil nog later erbij in totaal zo’n 30 dertig mensen. Terwijl Bertil c.s. koffie zet, gaat het netwerken volop door. Deze keer gebeurt netwerken veel meer voor dan na het gezamenlijke deel van de bijeenkomst.

Jan Prins opent het gezamenlijke deel met fragmenten uit het boek van Ilja Leonard Pfeijffer: De filosofie van de heuvel, zijn verslag van zijn reis naar Rome, gelardeerd met foto’s van Gelya Bogatishcheva. Een aanrader zo te horen. Vervolgens horen we mooie muziek over: red flowers and green leaves ! Ook op YouTube te vinden !

Middag deelnemer Paul vertelt over zijn reis naar Rome toen ie 22 jaar was en hoe zijn doel (Rome) werkte. De mooie conventie dat we zo graag doelen nastreven, hebben we vervolgens weg gedacht en we hebben getekend (dankzij Manske en Charlotte) en besproken wat er dan voor moois allemaal ontstaat. Dan is er (o. a.) de verdieping (voor Saskia en mij), waarvan sprake is aan het begin van dit korte verslag.

Tot slot (het is inmiddels al mooi laat geworden) drinken enkelen van de deelnemers nog wat in Ramona, het cafe het dichtstbij Strijp T.

Bertil, dank voor je mooie compositie en begeleiding van de middag. Mijn proces er naar toe met jou was wat mij betreft net zo fraai als de uiteindelijke middag zelf gister met de gehele groep: zeer inspirerend !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *