‘Massawaan is de roes die het geweten sust’

Afgelopen week las ik nog een goede recensie van 2 boeken van Peretz Bernstein en Kurt Baschwitz (NRC, Boeken, 11 sep., pag 8-9). Vanuit een Joodse en Duitse achtergrond schrijven zij over groepsdenken en massapsychologie. ‘Massawaan is de roes die het geweten van het individu sust’, is een kernachtige samenvatting.

Ik zie 2 interessante links:

Ten eerste met  het artikel over Bystanders were many, in de FT, dat via Piet Moerman op 8 december op de weblog kwam. Daarin staat: “They elected tot take part (…) and to play bystanders”. En waarom dat zo erg is? “Bystanders cause others to be bystanders too.” Het schets kernachtig dat men niet anders kon dan meedoen. En zo ontspoorde de financiële markt naar de crisis. Dit schrijven we vervolgens graag aan AA denken en opereren toe.

Maar blijkbaar is dit probleem (in het Duits klinkt het nog mooier: Massenwahn) ook opgetreden in het Rijnlandse gebied, alleen dan liep de scheidslijn meer over etnische grenzen in plaats van Rijnlanders vs Angelsaksen. Baschwitz stelt: Massawaan kan overal ontstaan’.

Baschwitz formuleert als oplossing ‘het beroep van het individu op het gezond verstand’ en ‘Overwin uzelf’. Wat hij daarmee precies bedoelt, en hoe je dat naar organisatie vertaalt is uit de recensie niet duidelijk.

Koen Krikke

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *