Aankondiging Rijnland Congres 2009

Op veler verzoek, in navolging van het Grote Rijnland Congres 2007 en helemaal actueel, organiseert de Stichting Vanwoodman Society (www.vanwoodman.com), in samenwerking met DeLimes nieuw rijnlands organiseren (www.delimes.nl), Het Nieuwe Gilde (www.hetnieuwegilde.nl), Rijnland Weblog Groep (www.rijnlandse-expeditie.nl) en Slow Management magazine (www.slowmanagement.nl) op 26 & 27 maart 2009, van 18 tot 18 uur, het

 

– Rijnland Congres 2009, De Praktijk

 

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd

 

Het congres bestaat uit twee delen die zowel afzonderlijk als in combi te boeken zijn:

 

  1. Lezingenavond

 

Stijlvol Slow Food diner met gastsprekers Michel Albert en Yves Leterme in De Hooge Schuur van het landgoed.

Michel Albert, voormalig hoofd van het Franse Planbureau, duidde in 1991 na de val van de Berlijnse Muur en het communisme in zijn boek ‘Capitalisme contre Capitalisme’ het bestaan van twee verschillende vormen van kapitalisme: het Angelsaksische Model en het Rijnland Model. Albert zal een geactualiseerde kijk op deze modellen geven.

Yves Leterme, voormalig Eerste Minister van België, hield in november 2008 een gloedvol betoog over het Rijnland Model tijdens het Nieuwspoort-diner in Den Haag. Leterme zal ingaan op het belang van het Rijnland Model voor de overheid, het bedrijfsleven en de maatschappij.
Gezien de huidige zoektocht naar een toekomstbestendig samenlevingsmodel zal dit een uitermate leerzame bijeenkomst zijn.

De avond wordt vormgegeven tijdens een met bijzondere zorg, passie en liefde bereid Slow Food diner, met ingrediënten van bedrijven uit Het Nieuwe Gilde en de landgoedproducten van Mariënwaerdt, een veelbelovende samenwerking op basis van innovatie, vertrouwen en vakmanschap.

 

 

  1. Rijnlandse Praktijkdag

 

Op deze dag wordt Rijnlandse kennis geproduceerd in Vanwoodman-stijl. We werken samen met een vijftal bedrijven van Het Nieuwe Gilde. Deze bedrijven hebben allemaal een eigen workshopruimte op het landgoed. Verder zal er een speciale Onderwijskamer worden georganiseerd met o.a. Harry Verhoeven. Zij hebben een heel speciale aanpak voor onderwijsvernieuwing in petto.

 

De deelnemers worden bij aankomst gevraagd hun meest prangende Rijnlandse vraag op een button te schrijven. Na de opening gaan de deelnemers ‘verzitten’, d.w.z. dat de tafels waaraan ze zitten worden geherschikt op basis van de vragen op de buttons. Ze groeperen zich op gelijksoortige vragen en bepalen samen aan tafel wat het thema van de dag is waarmee ze als groep aan de slag gaan.

Iedere tafel heeft een tafelbegeleider en een laptop, die verbonden is in een lokaal netwerk en met een redactietafel.

 

Vervolgens gaan de deelnemers zich voorbereiden op de eerste interviewronde. Zij bepalen welke vragen ze m.b.t. hun tafelthema hebben en gaan op pad. Ze hoeven niet als groep bij elkaar te blijven, maar kunnen zich verspreiden over de diverse workshopruimtes waar de Nieuwe Gildebedrijven zich bevinden. Ze krijgen een speciale plattegrond voor het landgoed mee.

Eenmaal aangekomen krijgen ze een korte bedrijfspresentatie, waarna zij hun vragen mogen stellen. Het typerende van deze bedrijven is dat zij zichzelf niet realiseren dat ze op Rijnlandse principes zijn georganiseerd, maar het ‘gewoon, vaak al tientallen jaren, zo doen’. Een theorie hebben zij dus niet, die gaan de deelnemers juist op deze dag met elkaar produceren!

Met de antwoorden keren de groepen terug naar hun tafels en bespreken onder begeleiding van de tafelbegeleiders de oogst. Hieruit wordt bepaald wat kennelijke organiseerprincipes zijn die deze bedrijven hanteren. Deze worden via de laptop vastgelegd en aan de boekredactie gestuurd. Vervolgens gaan ze zich voorbereiden op de tweede interviewronde.

Dit proces herhaalt zich 3 keer.

 

Aan de redactietafel wordt alle input verwerkt voor het Rijnlandse Praktijkboek, een handzaam boekje gemaakt door zo’n 120 auteurs. Aan het eind van de dag zullen alle pagina’s geprint klaarliggen op een speciale productietafel. Tijdens de productiesessie ‘rapen’ de deelnemers zelf hun Praktijkboek bij elkaar en dat wordt ter plekke gebonden. Een en ander natuurlijk onder begeleiding van de nodige Arbeidsvitaminen.

 

Hierna sluiten we af en gaan de deelnemers na een stevige borrel, wel verdiend na een dag hard werken, weer huiswaarts.

 

Op de Praktijkdag zal ook Het Rijnland Boekje van Jaap Peters en Mathieu Weggeman worden gepresenteerd. Dit zakboekje bevat alle belangrijke principes en termen van Nieuw Rijnlands Organiseren. Een ‘must’ voor iedere Rijnlandse bibliotheek, maar vooral ook voor de praktijkman/-vrouw.

 

In grote lijnen is dit het ‘van plan’ voor het congres. Maar de Vanwoodman organisatie heeft ook altijd wel een verrassend element, daarom zijn onze bezoekers vaak ook trouwe fans van onze congressen.

De deelnemers komen uit alle windstreken en uit diverse branches: bedrijfsleven, onderwijs, advies, overheid, enzovoorts. Deze mix maakt de geproduceerde kennis altijd heel speciaal.

 

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie zie www.vanwoodman.com

Aanmelden kan via een e-mail naar Carona de Groot, [email protected]

 

Tijden

26 maart 18.00 – 23.30 uur

27 maart 08.30 – 18.00 uur

 

Kosten

Lezingenavond 26 maart €265

Praktijkdag 27 maart €265

Combi Lezingenavond en Praktijkdag: €429

Alle deelnemers krijgen tevens 10 nummers van het Slow Management magazine.

 

Wij hebben er voor gekozen geen reserveringen van hotels voor overnachting in onze aanbieding te betrekken. We kunnen ons echter goed voorstellen dat u na de lezingen op 26 maart in de buurt wilt overnachten. Daarvoor kunnen wij u verwijzen naar twee hotels die op ongeveer 10 km van de congreslocatie gelegen zijn: Hotel van der Valk te Tiel en Regardz Hotel te Zaltbommel. Reserveringen dient u zelf te verzorgen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *