DeLimes Netwerkmiddag 13 feb 2009 Verslagje

Ditmaal was Rob Zuijderhoudt over Synergie de hoofdschotel. Aankondiging was dat ie ons zou SARren, met een verhaal over Synergie, van het Anglo-Amerikaanse en het Rijnlandse model. Zo’n kleine 30 mensen waren er deze keer, die hij de gehele middag wist te boeien. Wat mij betreft heeft ie belofte waar gemaakt, zou ik hem graag kwalificeren als een nuchtere, realistische Rijnlander !

42 jaar advieswerk, vooral vanuit Berenschot, heeft hem gebracht tot mooie plaatjes (bijvoorbeeld post-crisis logo’s), stellige uitspraken (over de overheid bijvoorbeeld) en tot heldere inzichten, over complexe dynamiek, organisatieverandering en individuele ontwikkeling. Synergie gaat over een vorm van energiebesparing daar waar interacties plaatsvinden, over interactie die energie vrijmaakt, die weer in die interactie gaat. Het vormt de basis van een organisatie. De bedoeling is dat synergie rond gaat in een organisatie, niet naar buiten toe weg lekt.  Het heeft niks met samenwerken te maken, ontstaat soms op verkeerde plekken (bijv. bij ontwikkelingssamenwerking).  

Hij heeft het over:
– Poincaré, over 3 differentiaalvergelijkingen, komt in dat verband ook op de dynamiek en de onvoorspelbaarheid qua afloop van de 3-hoeksverhouding.
– het epistemologisch probleem, met de paradoxen van Zeno en de systeemhierarchie van Boulding
– het Complex Adaptief Systeem, CAS
– de positieve terugkoppeling, leidend tot de dominante paden/sporen in het CAS 
– anders leren kijken
– mogelijkheden in geval van een crisis: 1) druk valt weg, 2) regressie, 3) mensen maken met elkaar nieuwe werkwijzen, 4) blijven hangen in de crisis
– doorbraken: in geval van: 1) druk, 2) huidige werkwijzen (om druk te verwerken) zijn onacceptabel, 3) er zijn suggesties voor nieuwe werkwijzen
– als je iets snapt van complex dynamiek, hoef je niet bang te zijn voor veranderingen
– probleemoplossers van de mens, ook aanwezig in zijn sheets op zijn website.
– de voorspellingshorizon (die m.i. bijvoorbeeld door de kredietcrisis ook weer wat korter is geworden).
Zelf heb ik veel geleerd van artikel van Rob in Filosofie in Bedrijf van vorig jaar, dat ook op zijn website staat. Misschien hebben mensen die er (deze vrijdagmiddag) waren (of niet), daar ook iets aan.
 
Gaandeweg blijkt dat Rob leeft met een karikatuur van het Rijnlandse; ‘leuteren” vindt Rob bijvoorbeeld Rijnlands. Hij eindigt met pluspunten van Nieuw Rijnlands Organiseren, win-win-oplossingen gelooft ie niet in, heeft het liever over competitie dan over spel.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. wilfred bastiani schreef:

  LS,

  Het was een goed en mooi verhaal van Rob, zeker om het na lange tijd weer eens te horen. Zijn voortschrijdend inzicht doet ook nu weer een ieder groeien. Op verzoek kan ik van de materie van Rob geïnteresseerden een presentatie (powerpoint) doen komen van “synergie”en de bijbehorende basisbegrippen, zoals deze in zijn boek worden behandeld.

  Tevens ben ik momenteel bezig met een proefschrift, waarin ik de samenhang vanuit Strategie, MBTI (MyersBriggs-temperament), Performance en Synergie beschrijf aangevuld met een aantal casussen uit de praktijk. Ook daarvan is een leesversie (PDF) opvraagbaar voor degenen, die analytisch gezien nog breder wensen te kijken, een bredere samenhang willen ontdekken en daardoor mogelijkerwijs voor zichzelf nog beter uit de voeten kunnen komen.

  Stuur je verzoek naar [email protected] of kijk op mijn website http://www.euphoriaweb.nl. Bedoelde documenten zijn kostenloos verkrijgbaar !

  Succes met al jullie activiteiten.

  Wilfred Bastiani

 2. wilfred bastiani schreef:

  Vraag nu ook het document “next STePS” aan dat u spelenderwijs door de materie van synergie leidt, geschreven in samenhang met performance, temperament (MBTI) en strategie en aangevuld met verschillende cases ter ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *