Hoe was het in China ?

Weblog is 2 weken ‘uit de lucht’ geweest, omdat ik voor zaken in Azie was. Terug is natuurlijk veel de vraag: Hoe was het ? Mijn antwoord kan niet misverstaan worden: het was een belevenis van de unieke soort, in alle opzichten boeiend.

Het was natuurlijk eerst en vooral een zakelijke reis. Ik heb genoten van veel boeiende collega’s, enkele ex-pats en veel Chinese collega’s. Het is een gevarieerd gezelschap, voor wie cross-functioneel samenwerken ook lastig is. Gedetailleerder verslag daarover doe ik hier verder niet.

Verder heb ik natuurlijk gevoel gekregen voor de varieteit in Azie. Je hebt er vlakbij Hong Kong: Shenzhen, de stad die als eerste vanaf zo’n 30 jaar geleden in een stormachtige ontwikkeling is gebracht. Verder zag ik Shanghai, die vanaf zo’n 20 jaar geleden is gaan exploderen, de snelst groeiende stad van China. Nu wordt er ook nog extra gebouwd vanwege de Expo in 2010. En dan is er vlakbij Shanghai: Suzhou, waar ik vorig weekend verbleef. Het is mijn stad, om het zo te zeggen. Hier vind je fraai oud en nieuw allebei. Hier zie je ook Tempels, Taoisme en Confucius. Verder was ik in Singapore. Het was er afgelopen vrijdag 35 graden Celsius, groot verschil dus met de 5 graden Celsius hier op Schiphol zaterdag morgen. Het was bijvoorbeeld boeiend om daar in de ‘VDL Muslim Canteen’ te eten.

Verschillen zijn nog groter dan bij ons. De man op de werkvloer verdient er zo’n 200 a 400 euro in de maand. Het hoogste management verdient er net zo veel als hier, ze betalen er veel minder belasting en de kosten van levensonderhoud zijn er veel veel lager dan hier. Dus verschillen worden groter.

De kredietcrisis is er ook enorm aanwezig. Het verhaal was dat een van onze grote concurrenten Panasonic voor het eerst sinds 35 jaar verlies gaat draaien. Boeiend om in de China Daily de bespreking te lezen van het boek van de nu 96-jarige ex-diplomaat Huang Hua. Daar zijnde lees je dan ook nog in de Herald Tribune over Obama, zie je op CNN de discussies over de Amerikaanse auto-industrie. Er gebeurt wel wat met mijn focus op Europa en Amerika ! Verder miste ik mijn familie meer dan ik gedacht had. Zo kom je ook daar jezelf weer tegen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *