SLOW Management event, 13 juni jl,

De neerslag van de bijeenkomst over Slow Management te Delft. De vraag die aan het einde van de bijeenkomst bleef hangen was die naar de context waarbinnen de uitkomst van 13 juni een plek zou krijgen. Inmiddels is duidelijk dat de Slow Management Stichting in een uitgebreide vorm doorgaat!

De kernbezigheid blijft: het faciliteren van Learning Communities over verbindende, inspirerende en intrigerende vragen waardoor we zelf en met elkaar antwoorden vinden op vraagstukken langs de drie lijnen die op 13 juni zijn aangescherpt (ik/agency, wij/communion en waartoe/sublimatie).
Bovendien organiseert Slow Management Stichting een Learning Community van facilitatoren van zulke leergemeenschappen. Daarbij ontstaan antwoorden en (tijdelijk dominante) inzichten die we zo’n 3x per jaar met belangstellenden gaan delen (vergelijkbaar met wat op 13 juni gebeurde).
Een bestuur is nodig om met de facilitatoren, de informatieverspreiders en de kring van belangstellenden een kader te maken waarbinnen alles vloeiend kan verlopen.

De vorm ontwikkelt zich in de richting van een vereniging met belanghebbenden en belangstellenden. Via contributies en bijdragen aan evenementen zullen we de ruilrelaties inrichten zodat deze de toegevoegde waarden kunnen dekken.

Dit initiatief wordt vanaf nu verder gedragen in bestuurlijke zin door ondergetekenden.
Namens Theo Dijt, Theo Konijn, Marcel van Marrewijk, Andrea Henning, Rob van der Plank, Raymon Geurts, Katja Verduin, Gerard Voskuilen, en Paul Staal

Bijlage:
•    oogst 13 juni
•    samenvatting van de opstelling
•    deelnemerslijst
•    programma 13 juni

De organisatoren van 13 juni: Cees Hoogendijk, Cher ten Have, Sonja Nossent, Maaike van Walsteijn en Marcel van Marrewijk.

Voor een voorbeeld hoe men kan getuigen van de inspiratie die SLOW management geeft, bezoek: http://www.researchtoimprove.nl/index.php?137

Met vriendelijke groet,

Marcel van Marrewijk
Namens de werkgroep generiek en het bestuurlijk platform SSM

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *