Je leert meer van je werk dan van een cursus

Kop van een artikel in de Volkskrant van 7 aug n.a.v. onderzoek van studenten van de Nederlandse School voor Open Bestuur, dat uitmondt in pleidooi voor herstel van de meester-gezel relatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Koen Krikke schreef:

    Inderdaad een mooi artikel. De opmerking dat cursussen slechts een kleine bijdrage leveren aan wat je leert is de spijker op z’n kop. De kunst is inderdaad om het ‘al doende leren’ in in een informatie- of dientverlenings organisatie te organiseren. De suggestie in het artikel om in functioneringsgesprekken de vraag ‘Wie zou jij graag als meester in je werk willen hebben’ is daarvoor echter niet de juiste stap. Mogelijk is de kennis van de meester te belangrijk voor zijn eigen positie. Die komt dan ook niet beschikbaar op deze wijze.

    Wat mogelijk wel werkt is het inzetten van tijdelijke medewerkers die met praktische tips en trucs de werkvormen die gebruikt worden verbeteren. Dat zijn dingen als overlegvormen, informatie-delen en consolideren, etc. Mede door de vele (gratis) tools die beschikbaar zijn kan dit in enkele weken tot grote stappen leiden voor een organisatie / team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *