Rationaliteitsschaamte en kwaliteitsschaamte

Was weer mooi vanmiddag bij DeLimes. Weer zo’n 30 mensen, die niet alleen van het mooi weer genoten, maar ook van de fraaie beeldentuin, (vooral) van Naud van der Ven, van Jaap Peters en van elkaar.

Naud legt zorgvuldig uit wat de filosoof Emmannuel Levinas hem en ons brengt.  Ze hebben het over de geweldadigheid en het raadselachtige van het Westerse rationele denken, waar je je op zijn minst soms voor zou moeten/kunnen schamen. Naud past het schaamte-idee van Levinas toe op organisaties !

Naud focuseert vanmiddag op volgende ‘sequentie’:
1. de manager (de denker, de Ik), die zich bedient van “ïnlijvende” (“uitsluitende”) rationaliteit, die de medewerker wil “inlijven” in zijn rationele schema’s en modellen (die in werkelijkheid de medewerker uitsluit, buiten sluit)
2. de weerstand en het verdriet, die dat bij de medewerker (de Ander) oproept
3. de schaamte, die die weerstand en dat verdriet oproept bij de manager
4. de zelfreflectie en verandering, het nieuwe begin dat die schaamte mogelijk/hopelijk bij de manager teweeg brengt….

Prachtige, voor mij zeer herkenbare ‘4-ling’. Zie verder mijn Posting van 29 januari, Naud zijn fraaie column op de Vanwoodman site en de site van Naud, met daarop nadere informatie over zijn denken, zijn proefschrift, workshops, etc.

Jaap Peters introduceert kwaliteitsschaamte. Ontwikkelingen kunnen zover gaan dat er van kwaliteit soms weinig overblijft, dat je het als vakman niet meer moeten ‘pikken’, je vinger moet opsteken. Het is wat Dijsselbloem ook tegen het onderwijs zegt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *