Plannen of afstemmen ?

Op de achterkant van 8 april 2008 van de Coachingskalender staat het mooi:

In klassieke organisaties wordt veel belang gehecht aan vastgelegde planning en afspraken. Met het management aan het stuur.

Steven Covey noemt 3 soorten problemen die zich bij dit soort organisaties -hij noemt dat het industriele model- voordoen (ik herken ze sterk vanuit mijn praktijk):
* organisatorische: er heerst de filosofie van controle uitoefenen, waardoor eigenaarschap zich niet kan ontwikkelen
* relationele: fundamenteel gebrek aan vertrouwen. Mensen zijn gewend zichzelf op basis van wantrouwen met elkaar te vergelijken en in competitie met elkaar te zijn
* persoonlijke: er is ongeloof in eigen persoonlijke kracht om dingen te veranderen

Mensen raken vervreemd als ze voelen dat ze geen stem hebben in het eigen ontwikkelingsproces. Dus is het belangrijk te ontdekken waar je organisatie en jij het allerbeste in zijn. Dat doe je niet zomaar. Dit is een dynamisch proces van continu handelen en continu plannen. Je afvragen: hoort dit bij mij en waarom gebeurt dit? Dit heet afstemmen en reflecteren over de eigen bijdrage en de organisatorische omgeving.
Door ieders creativiteit aan te spreken en effectiviteit te stimuleren ontstaat een gevoel van eigenaarschap bij alle betrokkenen. En wanneer het werkklimaat van de organisatie en de betrokkenheid van de werknemers goed zijn, stijgt de financiele performance.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *