Vooruitgangsdenken is een religie

434-john-gray.jpgSinds we John Gray zagen op het Rijnland Congres op De Baak, 12 april 2005, blijven we deze Engelse politiek filosoof volgen c.q. opvoeren in deze Weblog. Gisteravond was er op TV een voorlopig hoogtepunt als het gaat om de kwaliteit van zijn verhaal. In het VPRO-programma Tegenlicht interviewde Rob Wijnberg hem. Marjoleine de Vos is in haar bespreking van het programma in de NRC van vandaag ook erg enthousiast.
John Gray maakt heel duidelijk en heel rustig zijn punten.
– Qua wetenschap en technologie maken we wel vooruitgang, qua ethiek en politiek niet. 
– Vooruitgang noemt ie een geloof dus, een ‘oppervlakkige mythe’ ook en een utopisch project, niet gebaseerd op realiteitszin, met onvoldoende oog voor de onvolmaaktheid van de mens. Behoeften en impulsen in en van mensen zijn strijdig met elkaar. Kwaad, dilemma’s, conflicten blijven. 
– Vroeger zagen mensen de geschiedenis als een cyclisch proces. Sinds de christenen zien we die als eindig, uitmondend in de verlossing. 
– Interventies in Irak en Afghanistan analyseert ie ook als utopische projecten.
– Zijn gevecht tegen utopische projecten noemt ie aan het einde van het programma ook een utopisch project …

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ron de Weijze schreef:

    Ik zie deze filosofie, althans deze interpretatie daarvan, als een poging om de oorzaak van suboptimale zo niet corrupte ethiek en politiek, in de schoenen van het christendom te schuiven. De oorzaak ligt in dogmatisme, elitarisme en collectivisme, vooral wanneer die keurig uitgelijnd zijn zoals bij politieke stromingen te ener zijde danwel bij de mix van theologie en politiek ofwel theocratie waarover Gray het had in de VPRO uitzending. Het zet mijn hielen nog dieper in het zand. En ik hoop van harte dat datzelfde zand eens goed uit de ogen gewreven wordt bij tegenstanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *