Koninklijke onderscheiding voor Jan Schouten

P E R S B E R I C H T Zaltbommel, 25 april 2008

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR OPRICHTER SCHOUTEN & NELISSEN

433-foto-ceremonie-lintje-jan-schouten.jpgVanmiddag is de heer dr. Jan Schouten, oprichter van trainings- en organisatieadvies-bureau Schouten & Nelissen, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Schouten kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel. Dit vond plaats tijdens een seminar over het zogeheten Rijnlands organisatiemodel.

Schouten kwam voor deze onderscheiding in aanmerking voor de wijze waarop hij inzichten uit de sociale wetenschappen heeft weten te ‘vermaatschappelijken’ en heeft vertaald naar talloze interventiemodellen. Schouten’s overtuiging is dat succesvolle mensen zorgen voor succesvolle organisaties. Dit heeft hij onder andere vertaald in een managementaanpak ‘resultaatgericht management’. Ook was hij ervan overtuigd dat mondigheid een gezonde vaardigheid is voor een persoon en een succesfactor is in organisaties. Dit leidde vervolgens tot de inmiddels alom bekende en breed gewaardeerde assertiviteitstraining. Verder is Jan Schouten een groot voorstander van het versterken van de zelfsturing en het eigen probleemoplossende vermogen. Dit heeft hij uiteindelijk vertaald in diverse methodieken op het gebied van organisatieadvies.

Schouten heeft tevens een brede maatschappelijke bijdrage geleverd. Niet alleen als grote werkgever in de regio neemt hij zijn verantwoordelijkheid. Ook in waardevolle sociale projecten, zoals op het gebied van jongerenopvang, heeft hij zijn steentje bijgedragen. Daarnaast werd onder het voorzitterschap van Schouten voetbalclub FC Den Bosch nieuw leven ingeblazen.

Decennia lang heeft Schouten zich bovendien gemanifesteerd als pionier in het veld van organisatieontwikkeling, opleidingen en trainingen op de meest uiteenlopende gebieden. Hij is de ontwikkelaar van het inmiddels geheel ingeburgerde Rijnlandse organisatie model binnen zijn vakgebied en heeft velen met zijn talrijke boeken en andere publicaties verder geholpen op de weg naar arbeidssatisfactie en succes.

Jan Schouten koos in 1980 voor het ondernemerschap. Hij zette een instituut op voor de persoonlijke ontwikkeling van werkende mensen en de ontwikkeling van groepen en organisaties. Schouten & Nelissen was geboren. Schouten is tot februari 2003 algemeen directeur geweest. Hij is, alhoewel op de achtergrond, nog steeds zeer actief bij nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Profiel Jan Schouten

Jan Schouten studeerde na het gymnasium in Venlo aan de Universiteit van Nijmegen organisatiepsychologie en klinische psychologie. Daarna is hij verbonden geweest aan de faculteit Bedrijfskunde van de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij samen met collega’s een methodiek voor assertiviteitstraining ontwikkelde.

In 1974 promoveerde Schouten aan de Rijksuniversiteit Groningen op het organisatiepsychologische proefschrift “Vrijheid in het werk”, waarin de verbanden werden onderzocht tussen autonomie-in-de-taak en het welbevinden van productiemedewerkers in een zeventigtal metaalbedrijven. In deze periode rondde Schouten tevens met succes een opleiding tot psychotherapeut af en vestigde hij zich als zelfstandig psychotherapeut. Eind jaren zeventig volgden diverse publicaties op het gebied van assertiviteitstraining, met daaraan gekoppeld een wekelijkse serie voor televisie en radio in 1979.

Hierna besloot Schouten zijn praktijk te beëindigen en over te gaan tot het opzetten van een instituut dat moest gaan werken aan de persoonlijke ontwikkeling van werkende mensen en de ontwikkeling van groepen en organisaties. Dit instituut voor overheid en bedrijven ging begin 1980 van start: Schouten & Nelissen was geboren. De toevoeging van de tweede naam heeft betrekking op het partnerschap met de heer ir. Boris Nelissen. Vanaf het moment dat Nelissen in 1985 zijn eigen weg ging, is Schouten tot februari 2003 algemeen directeur geweest van de Schouten & Nelissen Groep. Schouten is, alhoewel op de achtergrond, nog steeds zeer actief bij nieuwe ontwikkelingen binnen de Schouten en Nelissen Holding.

Naast vele andere publicaties, zijn boeken van zijn hand verschenen bij de uitgeverijen Thema en Boom. Schouten heeft zijn opvattingen over de volgens hem wenselijke ondernemersstijl vastgelegd in ‘De mensen en het dorp’ (Thema, 2002), waarin hij vijftien stellingen rond het zogenoemde Rijnlands model presenteert. Rijnland verenigt het beste van twee werelden: een sterk sociaal streven met een stevige bedrijfseconomische gerichtheid en winstgerichtheid. 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. CHANDRESHWAR KHAN schreef:

  RESPECTED DR.JAN SCHOUTEN,
  YOU MAY PERHAPS REMEMBER THAT WE MET IN ICQCC2007 IN CHINA WHERE YOU HAD PRESENTED A PAPER AND I WAS CHAIRMAN. I OFTEN REMBER YOU.CAN I GET YOUR EMAIL PLEASE. LET US BE IN TOUCH.

 2. Jan Schouten schreef:

  Dear mr Khan. of course lets be in touch!!! On top you will find my emailadres. Hope to meet you in B in the near future.
  Sinderely,
  Jan Schouten

 3. CHANDRESHWAR KHAN schreef:

  RESPECTED DR.JAN SCHOUTEN,

  I COULD NOT GET YOUR DIRECT EMAIL.IF THERE IS ANY TRAINING PROGRAMME WHERE YOU NEED ME AS FACULTY I WOULD LOVE TO DO THAT. YOU CAN SEND THE INVITATION ON MY EMAIL ADDRESS PLEASE. YOU ARE ALWAYS VERY CLOSE TO MY HEART. GOD BLESS YOU SIR.

 4. CHANDRESHWAR KHAN schreef:

  RESPECTED DR.JAN SCHOUTEN,

  MAY I HAVE YOUR EMAIL ADDRESS PLEASE. I WOULD ALSO LIKE TO KNOW ABOUT YOUR TRAINING PROGRAMME.

 5. CHANDRESHWAR KHAN schreef:

  IT IS AN INSPIRATION TO BE IN TOUCH WITH YOU.KINDLY SEND ME YOUR EMAIL ADDRESSS PLEASE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *